Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Whisky akademie: pohled na dno sudu aneb proč na dřevě záleží

Nápoj z něj saje chuť i barvu. Sud není jen nádoba, v níž je whisky skladovaná. Sud a stopy předchozích nápojů, které do sebe jeho dřevo nasáklo, jsou pro podobu whisky klíčové. Druhý díl cyklu Whisky akademie musíme věnovat právě sudu.
Sudy drží pohromadě díky železným obručím a nýtům. I přes mechanizaci je...

Sudy drží pohromadě díky železným obručím a nýtům. I přes mechanizaci je bednářství namáhavá práce. | foto: Adam Maršál

Těžká vrata zarachotí, a když se pootevřou, na hliněnou podlahu padne úzký pruh slunečního světla. Ian McDonald s palírny v Glenfiddich ve skotském Dufftownu sem chodí každé ráno už téměř padesát let. Jako vrchní bednář dělá pravidelnou obhlídku, aby zjistil, zda jsou všechny soudky v pořádku.

V kamenném, chladném a vlhkém skladišti se starými nádobami uspořádanými ve třech vrstvách začíná vyprávět o tom, jak velkou roli hraje dřevo ve výsledné chuti a barvě whisky.

„Během zrání whisky získává šedesát až osmdesát procent svého charakteru,” říká Ian McDonald, jehož práce vyžaduje zručnost, fyzickou sílu a léta zkušeností. Do palírny, kde se vyrábí nejprodávanější single malt whisky na světě, nastoupil ve svých patnácti hned po škole v roce 1969. Jakmile palírna získala licenci k vyučování, přihlásil se do pětiletého učebního oboru pod vedením mistra Dona Ramsaye.

Teď vysvětluje, že soudky, které se svou partou opečovává již skoro padesát let, musejí být tak kvalitní, aby nápoj udržely po dlouhé roky staření. Zde v Dufftownu v údolí řeky Fiddich používají sudy po americkém bourbonu, po španělském fortifikovaném víně Sherry nebo po karibském rumu.

Protože dřevo saje, nachází se v recyklovaném sudu ještě několik litrů původního nápoje, který reaguje s dřevem, výsledný chemický proces se pak odrazí v chuti nově uložené whisky. Každý sud, který do palírny přivezou, prochází pečlivou inspekcí. Zatímco ty nepoškozené jdou rovnou do stáčírny, soudky s prasklinami a jinými vadami putují do bednářské dílny na opravu.

Od doby, kdy Ian nastoupil do Glenfiddichu, se na jeho práci moc nezměnilo, i když dřinu s kladivem nahradila hydraulická zařízení, která pomáhají otvírat obruče. Největší péče je věnována výběru kvalitního dřeva pro zrání. Jestli se před léty dívalo na sud jen jako na nádobu, dnes je oceňován význam dřeva v dotváření výsledné chutě.

Daň andělům

Mladému destilátu, který vyšel z kotle, se dokonce ani nesmí říkat whisky, dokud za sebou nemá alespoň tříletý pobyt v sudu. Na začátku procesu je průzračný, ohnivý a acetonový. Někdy má ovocnou příchuť a je docela dobrý, takže se někde dokonce lahvuje, ale všeobecně nemá mnoho společného s whisky, která po letech zrání skončí v lahvi. Všeobecně platí, že když je na etiketě napsáno, že je whisky dvanáctiletá, je to nejmladší složka, která se v ní nachází, ale žádný předpis nezakazuje, aby v ní nebyla i whisky starší.

SERIÁL: Whisky akademie

V dubovém dřevě se ostrý a hrubý destilát zjemňuje, nabírá plnější a jednolitější charakter a získává řadu dalších vůní a příchutí. „Při zrání se každoročně odpaří něco kolem dvou procent objemu, tomuto úbytku se říká andělská daň. Pojem vznikl v minulosti, kdy ještě nebylo zřejmé, proč pití mizí, a palírníci usoudili, že jim na whisky chodí andělé,“ vypravuje Ian.

Při dnešní produkci whisky ve Skotsku odpovídá andělský podíl zhruba 440 tisícům sudů, což je 44 plných olympijských plaveckých bazénů. Tím, že sud dýchá, nápoj uvnitř chemicky reaguje s ovzduším. Například whisky Bruichladdich z ostrova Islay má díky této interakci chuť, ve které se odráží slanost přímořského ovzduší.

Znalci řeknou, že zatímco z dřeva amerického bílého dubu po bourbonu skotská získává chuť vanilky, medu a citrusů, evropský dub je bohatší na třísloviny a na výsledku se podepisuje bohatším kořeněným nádechem a příchutí sušeného ovoce.

Dub se na výrobu sudů používá tradičně kvůli tomu, že z něj neprýští pryskyřice ani míza, která by zkazila chuť nápoje. Každý dub má lehce odlišné chemické složení, a tím pádem i jinak ovlivňuje vývoj vlastností zrajícího nápoje. Velký vliv na obsah minerálních látek ve dřevě má i složení podloží, na kterém strom roste, a ovzduší, které „dýchá“.

Vedle chuti whisky ze dřeva získává také svou barvu. Čím je dřevo tříslovitější, tím je whisky tmavší. Dub letní má více tříslovin, které dávají nápoji temnou barvu leštěného mahagonu. Dub bílý zas zanechává whisky zlatavou. Každý sud je jedinečný a dokonce i whisky z jedné várky a z téže palírny se liší sud od sudu.

Výjimečná profese

V polovině osmdesátých let v Glenfiddichu zavedli proces omlazování sudů spočívající v odstranění staré, vyčerpané vnitřní stěny, díky němuž se odkryje čerstvé dřevo. Poté je povrch ošetřen plynovou letlampou. „Kvalita dřeva je klíčem k dosažení dokonalé chuti. Musíte si uvědomit, že whisky zraje dvanáct, ale třeba také padesát let, během nichž sudy musí být v plné kondici,” vysvětluje Ian angličtinou se silným skotským akcentem.

Důležité je i to, zda je soudek plněn poprvé, podruhé nebo potřetí, protože dřevo se každým cyklem vyčerpává. Čím vícekrát se sud naplní, tím méně obarví a ovlivní svůj obsah. Podle Iana má sud průměrnou životnost třicet let v závislosti na tom, kolikrát byl použitý. „V našem skladu máme sudy staré až padesát let, ale většina z nich odejde do penze nejpozději ve čtyřiceti,” říká bednář, jehož dílnou projde kolem dvou set sudů denně.

Největší pocit zadostiučinění mu přináší pohled na lahve s mnohokrát oceněnou whisky v regálech na letištích a v supermarketech na celém světě. Jeho profese je ve Skotsku vážená, protože v zemi je jen něco kolem dvou set bednářů.

Obor v poslední době táhne i mladší řemeslníky, jakým je dvaadvacetiletý Sean Caird, který tvrdí, že má výrobu whisky v krvi. Jeho děda byl bednářem a otec pracoval v palírně patnáct let. Dodnes vzpomíná na to, jak byl fascinován nářadím, které našel u táty v dílně.

Do učení se dal v patnácti a do Glenfiddichu přešel z bednářství ve Speyside. Sean vysvětluje, že vedle samotného druhu dřeva ovlivňuje zrání také velikost sudů, která rozhoduje o objemu whisky, který bude v kontraktu s dřevem.

„Laicky řečeno, čím je sud menší, tím v něm whisky zraje rychleji,” říká Sean a po práci nás zve nás na skleničku své oblíbené dvanáctileté single maltky, kterou si dává nejraději s ledem a kapkou vody. Někteří tradicionalisté by o ledu možná slyšeli neradi, ale ve Skotsku platí, že každý pije whisky přesně tak, jak mu to chutná nejlépe. A tak to má nejspíš být.

Autoři:
  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...