Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Whisky akademie: Proč je whisky a whiskey a co znamená single malt

Jasně, můžete se bavit o politice. Ale proč jednou kamarády nad panákem nepřekvapit tím, že o pití víte víc než oni? To nejzajímavější o whisky jsme si vyslechli od českého znalce Václava Routa v jeho pražském klubu Whisky & Kilt.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Myslím že jednoduchý pravidlo do začátku je: musí to být “single malt” a musí tam být číslo 10 a víc :-) To je celkem záruka, že to bude skoro vždycky dobrý.

A necpal bych se hned do “nakouřených” jenom kvůli egu, abych si připadal jak znalec. Je naprosto v pořádku dát si “obyčejnou” Glenn-cokoliv.

A samozřejmě bez ledu - pokud cítíte silnou potřebu dát si do whiskey led, tak si ji prostě radši nedávejte a dejte si něco co vám chutná. Není potřeba se do něčeho nutit ;-)

0 1
možnosti
ZP

No myslím, že těch základních oblastí ve Skotsku je šest. Za další, doma mám třicetiletou NEfiktivní Glenfiddich. A bourbon bych nenazýval whiskou, protože bourbon je z cca 95% z kukuřice. Kdežto skotská ani irská whiskey v sobě nemá ani zrno z téhle rostliny. Prostě to není whiskey ani whisky, ale bourbon. Tak jako britský "ale" ani irský Guinness nejsou pivo ;-D

0 1
možnosti
ZH

Ale jo, jako zkuseny pijak mzuu rict, ze zaklady podali srozumitelne. Sice by se spousta bodu dala doplnit, poupravit, ale v ramci osvety budiz. Podelim se tedy jen o dva osobni poznatky s body 8 a 13.

8 - misto Hammer Head (nic proti ni, ma skvely pribeh, ale v porovnani cena-vykon je to slabsi) zkuste Gold Cock od Jelinka (nemyslim ty stary blendy Red a Green Feathers, ale ty novy singlovky)

13 - na etiketach se v posledni dobe roztrhl pytel s pojmenovanim Cask Strength, coz je whisky stocena ze sudu a NEnaredena vodou (autor to nezminil, ale naprosta vetsina produkce whisky se vodou doreduje, a to vice, napriklad az na spodni hranici 40%, ci mene, treba na 57,1%, a nebo cokoliv mezi :-) )

1 0
možnosti
JR

Mně ten Gold Cock vůbec nejede. Přijde mi to takovej hipsterskej módní výstřelek, na zpestření budiž, ale domů bych si vybral spoustu lepších klasik.

0 0
možnosti

Zobete zrní v tekutém stavu ;-D já mám radši slivovici nebo meruňkovici.

2 0
možnosti
VK

tak vy zase zobete pecky no :D jake je v tom rozdíl? ;)

2 0
možnosti
KP

malt whisky je maltská whisky. Tak to přeložili v Profesionálech asi před 30+ lety....

Zlosyn ji chrstne Cowleymu do obličeje.....

2 0
možnosti
MJ

Whisky Talisker 10y z ostrova Skye mi zatím chutnala ze všeho nejvíc. Ale moc jsem toho zatím moc neochutnal - ochutnávky jsou dost náročné!

4 0
možnosti
JV

Jiz nekolik let zde v teto akademii kladu otazku : Z ceho se vlastne tento destilat destiluje! Dnes jsem se konecne dockal odpovedi - z Brecky , ze slazene vody.

Co je to za vyrazy ? Ta brecka se nazyva " Mladina" vy chytraci!!

1 0
možnosti
RP

Ze slazené vody ani z mladiny by se toho asi moc nevydestilovalo.

Nejdřív ty cukry v tom musí zkvasit na alkohol.

3 0
možnosti
PM

A mně tu k tomuto ušlechtilému nápoji vyskočila reklama na ribízák :D :D to nevymyslíš

4 0
možnosti
RP

Vypálený rybízák, to byla dříve "česká whisky" chudších.

2 - 4 kila rybízu se urodila na kousku zahrady plus příslušně cukrová voda a kvasinky a hned bylo takových 20 litrů rybízáku v demižónu. Ten, pokud byl správně připravený, mohl mít klidně i 10 - 14 % alkoholu - po vypálení i 8 - 10 půllitrových flašek pálenky.

2 0
možnosti
KN

v irské palírně: e navíc znamená exclusiv, scoti destilují dvakrát protože jsou lakomí a šetří...

ve skotské palírně: irové destilují třikrát protože nezvládají procesy a nedalo by se to pít...

nebudu soudit, maximálně spokojený jsem byl tam i tam

3 0
možnosti
MS

Myslím, že jsem už ochutnal dost na to, abych zjistil, že mi to všechno smrdí jak natural 95tka a chutná asi tak stejně.

2 3
možnosti
Foto

Páni, já naftu zatím neochutnala, tak nemám srovnání.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Moc hluboko, už bys byl na kosti! Petr Vydra se na kurzu chopil tatérské jehly

21. dubna 2024

Premium „Špatný sklon,“ upozorní mě lektorka Kateřina, když se snažím o rovnou linii a správnou hloubku, do...