Diskuze

Whisky akademie: Proč je whisky a whiskey a co znamená single malt

Jasně, můžete se bavit o politice. Ale proč jednou kamarády nad panákem nepřekvapit tím, že o pití víte víc než oni? To nejzajímavější o whisky jsme si vyslechli od českého znalce Václava Routa v jeho pražském klubu Whisky & Kilt.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím že jednoduchý pravidlo do začátku je: musí to být “single malt” a musí tam být číslo 10 a víc :-) To je celkem záruka, že to bude skoro vždycky dobrý.

A necpal bych se hned do “nakouřených” jenom kvůli egu, abych si připadal jak znalec. Je naprosto v pořádku dát si “obyčejnou” Glenn-cokoliv.

A samozřejmě bez ledu - pokud cítíte silnou potřebu dát si do whiskey led, tak si ji prostě radši nedávejte a dejte si něco co vám chutná. Není potřeba se do něčeho nutit ;-)

0 1
možnosti

No myslím, že těch základních oblastí ve Skotsku je šest. Za další, doma mám třicetiletou NEfiktivní Glenfiddich. A bourbon bych nenazýval whiskou, protože bourbon je z cca 95% z kukuřice. Kdežto skotská ani irská whiskey v sobě nemá ani zrno z téhle rostliny. Prostě to není whiskey ani whisky, ale bourbon. Tak jako britský "ale" ani irský Guinness nejsou pivo ;-D

0 1
možnosti

Ale jo, jako zkuseny pijak mzuu rict, ze zaklady podali srozumitelne. Sice by se spousta bodu dala doplnit, poupravit, ale v ramci osvety budiz. Podelim se tedy jen o dva osobni poznatky s body 8 a 13.

8 - misto Hammer Head (nic proti ni, ma skvely pribeh, ale v porovnani cena-vykon je to slabsi) zkuste Gold Cock od Jelinka (nemyslim ty stary blendy Red a Green Feathers, ale ty novy singlovky)

13 - na etiketach se v posledni dobe roztrhl pytel s pojmenovanim Cask Strength, coz je whisky stocena ze sudu a NEnaredena vodou (autor to nezminil, ale naprosta vetsina produkce whisky se vodou doreduje, a to vice, napriklad az na spodni hranici 40%, ci mene, treba na 57,1%, a nebo cokoliv mezi :-) )

1 0
možnosti

Mně ten Gold Cock vůbec nejede. Přijde mi to takovej hipsterskej módní výstřelek, na zpestření budiž, ale domů bych si vybral spoustu lepších klasik.

0 0
možnosti

Zobete zrní v tekutém stavu ;-D já mám radši slivovici nebo meruňkovici.

2 0
možnosti

tak vy zase zobete pecky no :D jake je v tom rozdíl? ;)

2 0
možnosti

malt whisky je maltská whisky. Tak to přeložili v Profesionálech asi před 30+ lety....

Zlosyn ji chrstne Cowleymu do obličeje.....

2 0
možnosti

Whisky Talisker 10y z ostrova Skye mi zatím chutnala ze všeho nejvíc. Ale moc jsem toho zatím moc neochutnal - ochutnávky jsou dost náročné!

4 0
možnosti

Jiz nekolik let zde v teto akademii kladu otazku : Z ceho se vlastne tento destilat destiluje! Dnes jsem se konecne dockal odpovedi - z Brecky , ze slazene vody.

Co je to za vyrazy ? Ta brecka se nazyva " Mladina" vy chytraci!!

1 0
možnosti

Ze slazené vody ani z mladiny by se toho asi moc nevydestilovalo.

Nejdřív ty cukry v tom musí zkvasit na alkohol.

3 0
možnosti

A mně tu k tomuto ušlechtilému nápoji vyskočila reklama na ribízák :D :D to nevymyslíš

4 0
možnosti

Vypálený rybízák, to byla dříve "česká whisky" chudších.

2 - 4 kila rybízu se urodila na kousku zahrady plus příslušně cukrová voda a kvasinky a hned bylo takových 20 litrů rybízáku v demižónu. Ten, pokud byl správně připravený, mohl mít klidně i 10 - 14 % alkoholu - po vypálení i 8 - 10 půllitrových flašek pálenky.

2 0
možnosti

v irské palírně: e navíc znamená exclusiv, scoti destilují dvakrát protože jsou lakomí a šetří...

ve skotské palírně: irové destilují třikrát protože nezvládají procesy a nedalo by se to pít...

nebudu soudit, maximálně spokojený jsem byl tam i tam

3 0
možnosti

Myslím, že jsem už ochutnal dost na to, abych zjistil, že mi to všechno smrdí jak natural 95tka a chutná asi tak stejně.

2 3
možnosti
Foto

Páni, já naftu zatím neochutnala, tak nemám srovnání.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

23. března 2024

Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

23. března 2024

Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

22. března 2024

Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

28. března 2024

Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...