Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii. Nejlepší skokany však produkuje Jáva, ročně se jich tam sní přes 180 milionů kusů a stovky tun zamíří na vývoz. Místní specialitě říkají swikee.
Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka. | foto: commons.wikimedia.org/Gunawan KartapranataCreative Commons

Na jídelním lístku psaném místním dialektem se dočtete, že před vámi přistane talíř „vodních kuřat“. To nezní vůbec zle, jenže vás čeká překvapení. Spojení slov „sui“ (voda) a „ke“ (kuře) totiž na Jávě značí žábu. A pořádnou, v tropickém klimatu se totiž obojživelníkům daří. Servírovat se budou stehýnka nám Evropanům důvěrně známého skokana zeleného, která jsou tu skoro jednou tak dlouhá.

Španělé si pochutnávají na ancas de rana, Francouzi mají své cuisses de grenouille a i v německé restauraci můžete s trochou štěstí narazit na froschschenkel. Čím je tedy pravé jávské žabí swikee odlišné a extrémní? 

Brutálním způsobem přípravy a formou, jakou vás konfrontují s vaším budoucím pokrmem. Posadit se ke stolu v jedné z populárních „Swikee Purwodadi“ nebo „Swikee Jatiwangi“ znamená dokonale navázat kontakt s místním prostředím.

Krátce poté, co si objednáte a číšník (často majitel i kuchař v jednom) uznale pokývá hlavou, vyrazí z kuchyně jedno z místních dětí vybavené kbelíkem. Neběží daleko. Skokani jsou tu skutečně hojní, a tak můžete pohodlně přímo z terasy sledovat, jak děcko běhá po ulici a loví váš budoucí oběd. Děti dobře vědí, kde hledat. Zručně prohrabují blátivá dna odtokových kanálů a vískají nadšením při zdařilém úlovku.

Často vám ho hned přijdou hrdě ukázat se slovy „Iki sampeyan nedha awan“, tedy volně přeloženo „Toto je váš oběd“. Pokud projevíte tváří v tvář nachytaným skokanům zmítajícím se v nádobě uznání, zamíří s nimi malý lovec ihned do kuchyně. Následuje několik ran sekáčkem a další prezentace.

Kuchařovým záměrem není snaha vás nějak šokovat, ale poukázat na to, že maso je nejvyšší kvality a skutečně nejčerstvější. Bezhlavá žabí těla částečně zbavená vnitřností se při této ukázce ještě cukají.

Extrémní gastronomie

Další úprava, teď již bez vaší přítomnosti, zahrnuje dochucení skokanů česnekem, zázvorem a omáčkou tauco vyrobenou ze zkvašené žluté sóji. Tyto chuťově výrazné příměsi skokany definitivně umrtví a maso zamíří na předehřátou pánev s tukem. Netrvá to ani deset minut a nevykostěná, napůl nasekaná žabí těla máte před sebou na talíři. Kuchař si obvykle ještě počká, až se poprvé zakousnete a jídlo pochválíte.

Morbidní? Ne, jen trochu neobvyklé

Javánské občerstvovny nabízí swikee v bezpočtu lokálních variant. Populární jsou křupavá stehýnka kodok oh zalitá žabím vývarem nebo ve sladkokyselém provedení asam manis či sladkém kecap. 

Směrem do středu ostrova se swikee mění z pokrmu smaženého na dušený až vařený S tím vám nabídnou i jinou přílohu. Bílá rýže je nejčastější. V každé restauraci, kde se žáby podávají, také většinou dostanete na slunci sušené žabí kůžičky jako „něco malého k zakousnutí“.

Samotné chuti lze kromě silné pálivosti těžko co vytknout. Jemné maso odpadává od kostí podobně jako králičí nebo kuřecí, texturou je lehce podobné bílému rybímu masu. Vysvětlitelný je i decentní bahnitý nádech. A navíc, z nedaleké kaluže na vás kouká další případná porce.

Ochutnali byste žabí stehýnka?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 1. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 741
Ne
Ne 180
Autoři:

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

  • Nejčtenější

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

30. dubna 2024

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin....

Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

29. dubna 2024

Zajímají se o sex s roboty spíše lidé, kteří straní svobodomyslnému přístupu k sexu? Jaký vztah k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vilný stařec vábil do bytu nezletilé. Pak je nutil k sexuálním výstřednostem

2. května 2024

Premium V tom kvartýru se něco děje!“ Tak začala toho dubnového odpoledne roku 1972 na stanici VB své...

Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

3. května 2024

Delší život, snížení rizika infarktu a mrtvice. A potřeba není speciální program ani nástroje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bezhlavý vekslák byl jediný Markovičův nedořešený případ. Důkazy nestačily

1. května 2024

Premium Legendární vyšetřovatel Jiří Markovič vypátral pětinásobného vraha Hojera, dostal spartakiádního...

Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

3. května 2024

Delší život, snížení rizika infarktu a mrtvice. A potřeba není speciální program ani nástroje,...

Vtip je sofistikovaný proces, improvizaci moc nevěřím, říká stand-up komik Tigran

2. května 2024

Premium Vyzkoušel snad všechno, než zjistil, že se uživí humorem. Tvrdí o sobě, že je introvert, a ve svých...

Vilný stařec vábil do bytu nezletilé. Pak je nutil k sexuálním výstřednostem

2. května 2024

Premium V tom kvartýru se něco děje!“ Tak začala toho dubnového odpoledne roku 1972 na stanici VB své...

Dávali jí dva roky života. Místo toho stará paní přejela Ameriku na koni

2. května 2024

Premium Byla to asi nejvelkolepější koňská jízda Amerikou. Paní Annie přitom po třiašedesát let svého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...