Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barbarská pochoutka ikizukuri: naporcované rybě stále bije srdce

Je dokladem kuchařského mistrovství, ale též krutosti. Japonské ikizukuri je skutečně živé maso na vašem stole.

Kuchař živou rybu naporcuje a poté zase sestaví do „původní podoby“. Tvor přitom stále dýchá. | foto: commons.wikimedia.org

Japonci mistrně ovládli způsob přípravy mořských plodů a jejich sašimi je toho dokladem. Tenké plátky nakrájené syrové ryby, doplněné o pikantní omáčku na namáčení, nemůžou chybět na žádné slavnostní tabuli. Snaha o naprostou dokonalost, pokud jde o čerstvost a zachování přirozené chuti pokrmu, však v případě ikizukuri zavedla japonskou gastronomii na evropské poměry příliš daleko.

Kuchař vám tímto pokrmem přináší hned dva vzkazy. Jednak zdůrazňuje, že podávaná ryba je skutečně čerstvá. Jednak prakticky dokládá mistrné ovládnutí umění práce s nožem, protože dokáže vyvrhnout vnitřnosti rybě a naporcovat ji, aniž by ji tím usmrtil. Ano, podávaná ryba ani nemůže být čerstvější, protože je totiž pořád ještě na živu. Srdce jí bije a její skelné oči vás během pojídání stále pozorují, ústa se jí zavírají a otevírají. Jak je to možné?

Neobvyklé pokrmy světa

V našem seriálu o pokrmech, v jejichž konzumaci mnohým zabrání buď žaludek, nebo mozek, jsme vám zatím představili sardinský sýr plný larev casu marzu a islandského fermentovaného žraloka.

Aby kuchař celý proces zvládl, je zapotřebí dlouhá léta studovat metodu „ikejime“, která je cestou k „odorigui“, což znamená „jíst to, co tančí“. Nejsnazší je jako živé údajně připravit garnáty nebo humry, nejkomplikovanější jsou chobotnice a větší ryby, případně žáby. Technika spočívá v paralyzaci ryby správně zvoleným úderem a omráčením, zasazením hrotu nebo hřebíku do mozkového centra a vyvolání „mozkové smrti“ s následným vykrvením v bezvědomí. Pokud zasadíte hrot hned na poprvé na správné místo, ryba se prý okamžitě „uklidní“, když jej vytáhnete, zase „ožije“.

Smrtící živé maso

Ryba připravená na způsob ikizukuri vám může zaskočit, ale nezabije vás. To rozhodně neplatí o dalším morbidním pokrmu sannakji hoe, který je populární v korejské kuchyni. V zásadě se můžete dobrat tří regionálních variant přípravy, přičemž všechny zahrnují chapadla mořských chobotnic, buď malých v jednom kuse, nebo naporcovaných. Podstatné je, že pochoutka posypaná sezamovými zrníčky a pokapaná olejem se na talíři divoce zmítá a je jen na vás, abyste každé sousto s pomocí hůlek dokázali před pozřením zpacifikovat. Ani poté však není vyhráno. Přísavky na chapadlech jsou stále plně funkční, a pokud se vám při polykání přichytí ke stěně jícnu, ven už je nedostanete. Udusíte se.

Stále bijící srdce pumpuje krev do žaludeční dutiny a probarvuje maso ve spodní části těla. Tento krok je velmi důležitý pro výsledný chuťový prožitek. Poté kuchař vyjme vnitřnosti. Tenkým nožem nakrájí maso ve spodní, břišní části těla na drobné plátky, zatímco životně důležité orgány zůstávají nedotčeny. Odkrojené kousky masa poté naklade zpět na původní místo, aby ryba vypadala co nejpřirozeněji. Protože je podávána na ledové tříšti, z otevřených ran už nekrvácí, je schopna i pomalu dýchat žábrami. Když náhodou zavadíte jídelní hůlkou o její páteřní strunu, reflexivně zatřepe ocasní ploutví.

I když se chuťový zážitek z pojídání syrového sašimi a živého ikizukuri vlastně neliší, pro běžného evropského strávníka je tento model konzumace většinou krajně odpudivý. Gastroturisté připouští, že nejnáročnější je na konzumaci snaha míjet s jídlem oční kontakt. S každým dalším soustem totiž vidíte pohasínat světlo v rybích očích, a když dojíte, tvor umírá. Kuchař zde funguje jako zprostředkovatel zážitku, živou rybu si totiž vyberete v nádrži vy osobně a právě váš adresně namířený prst její život ukončí, a to zvláště pomalým a krutým způsobem.

Ikizukuri se stalo oprávněným námětem debat o krutosti páchané na zvířatech. Mezinárodní odpůrci, kteří mimo jiné prosadili zákaz přípravy tohoto pokrmu v Německu a Austrálii, argumentují především přítomností nervového systému ryb. Skrze něj totiž mohou ryby cítit bolest a umělé protahování předsmrtné agónie je tak nikoli jen tradiční, ale též barbarskou praktikou. Příznivci ikizukuri na druhé straně razí tezi o „velmi rychlé smrti“ ryby, přičemž její pohyby na talíři prý vycházejí jen z posmrtných reflexů zvířete, podobně jako se rozpohybovala Galvaniho žabí stehýnka pod elektrickým proudem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Divně zkřížené ruce. Sebevraždu podivínky zavěšené v okně vyloučil až patolog

4. května 2024

Premium Lékařka se skláněla nad drobným tělem staré ženy. „Ne, nevidím nic, co by třeba jen naznačovalo...

Pět cviků na lepší sex. I milování pomůže trénink

6. května 2024

Sex je pohyb. A tomu prospívá cvičení. Čím trénovanější vaše tělo bude, tím lépe vám sex půjde....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vilný stařec vábil do bytu nezletilé. Pak je nutil k sexuálním výstřednostem

2. května 2024

Premium V tom kvartýru se něco děje!“ Tak začala toho dubnového odpoledne roku 1972 na stanici VB své...

Z filmů mizí sex. Masivně. Studie vysvětluje proč

5. května 2024

Na plátnech kin a televizních obrazovkách je mnohem méně erotiky. Míra sexuálních scén ve filmech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Matriarchát neexistoval nikdy a nikde, je to jen romantický blud, říká biolog

6. května 2024

Premium Už před dvěma miliony let míval člověk strach z hadů, mírný sklon k mnohoženství, deprese, chuť na...

Z brutálního vraha celebritou. Mad Frank vozil turisty na místa svých zločinů

8. května 2024

Premium Před deseti lety zemřel jeden z nejslavnějších gangsterů Frankie Fraser. Člen nechvalně proslulého...

SOUTĚŽ: „Věřím v Boha a své pistole.“ Vyhrajte knihu o odbojáři Morávkovi

8. května 2024

Neohrožený, troufalý, až na hranici frajerské drzosti. A přesvědčený o nutnosti boje proti...

Na horách je kyslíkový přístroj doping, to je bez debat, říká Radek Jaroš

8. května 2024

Premium Navzdory šedesátce na krku hledá Radek Jaroš stále nové výzvy. Po Koruně Himálaje se pustil do...

Památky leží na přímkách, věřil činorodý Brit. Jeho teorii zneužili konspirátoři

7. května 2024

Premium Měl to být fantastický objev, který mohl přepsat archeologické vědy, pozvednout učená bádání....

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...