Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

aktualizováno 
Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy. Cenou originálního želé s názvem guīlínggāo, které nepochází z instantních náhražek, pořádně mává hodnota základní suroviny. Krunýře kriticky ohrožené želvy.

Je to drahé želé, nevypadá však příliš vábně. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

V misce má velmi hutnou gelovitou konzistenci a barvu ropy. Strávníci, kteří si pochutnali na živočišně pravém guīlínggāo, doplňují, že ropě se tento mimořádný pokrm blíží i chutí. Důvod, proč dnes labužníky, kteří si ho dopřávají, spočítáme téměř na prstech jedné ruky, je však jiný. Ze světa totiž mizí základní surovina pro přípravu, sladkovodní čínská želva třípásá.

Fotogalerie

Je odhadováno, že v Číně žije zhruba sto tisíc kusů, přičemž polovina z nich se nachází v soukromých farmách.

Osm let života, pak k řezníkovi

S jistou dávkou cynismu je třeba připustit, že tato pochybná zařízení udržují druh „při životě“. Alespoň papírově, z početního hlediska. Zvíře s prodejní cenou 1 800 dolarů za kus se chovat rozhodně vyplatí. A čím více konzumentů se vydává udržitelnou cestou práškových náhražek imitujících originál, tím menší je zájem o chov želv.

Jinak si však potenciál želvích farem v okolí města Wu-čen netřeba idealizovat. Po osmi letech zdejší chovance nečeká nic jiného než kuchyňský sekáček. Tím je oddělen plastron, spodní část krunýře. Ten je základem guīlínggāo. O zbylé části těla zájem není. Pevný krunýř, někdy rozlámaný na menší části, se osmačtyřicet hodin pomalu „táhne“ ve vařicí vodě. Druhý den varu se do hrnce začnou přidávat nejrůznější léčivé byliny, kterých je opravdu mnoho.

Recept? Je to spíš bylinkový vývar

Pokud chcete z jednoho 300 gramů vážicího krunýře vyrobit čtyři porce, připište si na nákupní seznam po 80 gramech kořenů rehmanie lepkavé, květů zimolezu a oddenků smilaxu lékařského. A také desítky gramů „plevele“ mesona a vrbice, plodů sotereku a zlatice převislé, květů chryzantémy. Chybět nesmí strouhaný kořen ledebourielly zvané v Číně feng fang a usušené paličky schizonepety. Ještě trochu ženšenu, plátků kořene z bodláku Atractylodes a máte hotovo.

Extrémní gastronomie

Během pobytu v hrnci se všechny ingredience „rozpustí a spojí“ a vznikne lektvar, který má mít schopnost vyspravit vaši krev, zbavit vás toxinů a ještě vás ochránit před horkem. Nejprve je tedy třeba tento extrémně hořký vývar zahustit rýžovým škrobem a vyklopit do misky, kde ztuhne. A dochutit sladkým sirupem, protože jinak je téměř nepoživatelný. Pak se však začnou dít zázraky, tedy alespoň podle zastánců tradiční čínské lidové medicíny a těch, kteří východní alchymii věří.

Dezert, který pomáhá. Možná

Budete se potit méně a váš pot také pozbude nepříjemný odér. Podobné to bude i s vaší potřebou chodit na toaletu: pocítíte menší potřebu zbavovat se tekutin. Nebudete mít žízeň a nebude vám horko. To vše díky tomu, že látky obsažené v želé vám „ochlazují krev“. Proto by guīlínggāo měly pravidelně konzumovat těhotné a menstruující ženy. A také všichni, kteří mají problémy se suchou nebo naopak mastnou pokožkou, akné, bolestmi hlavy či ledvinami.

Legenda o ozdravných účincích je natolik silná, že instantní varianty tohoto želé servírují pacientům nemocnice po celé Číně. A také tisíce restaurací, které želví bylinné želé doporučují jako velmi zdraví prospěšnou dezertní pochoutku. V nich se samozřejmě superdrahé želvy většinou nenachází, často obsahují jen „krunýřovou esenci“.

Podle historických pramenů želé poprvé umíchal za Éry tří království (asi 220 našeho letopočtu.) svým vojákům stratég Ču-ke Liang. To proto, že jeho seveřanská armáda nezvládala mašírovat v horkém klimatu čínského jihu. Želví puding jim dodal sílu a rozhodnost. 

Druhý historický příklad se pojí s císařovnou Cch’-si, která svého nemocného syna a následníka trůnu léčila s pomocí guīlínggāo tak důsledně, že ho to stálo život. A tak vládla místo něj. Přesto tu na želví želé, kterou jednou fungovalo jako placebo a podruhé jako pomalý jed, nedají dopustit.

Autoři:


Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: indický kmen porazil hlodavce, začal je jíst

Hlodavci nejprve v souboji o jídlo nad kmenem Adi vyhrávali, ale nakonec se...

Když je nemůžete vyhubit, snězte je. Indický kmen Adi tak dlouho zápasil o potravu s přemnoženými...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

Nejčtenější

Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...

Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.



VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese...

Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...

Biologický Černobyl: tragický únik antraxu hodili Sověti na šmelináře

Takto vypadá Bacillus anthracis pod mikroskopem.

Z japonských koncentračních táborů přes nakažené hlodavce v kanalizaci pod Kirovem. Bakteriální kmen antraxu s číslem...

Najdete na iDNES.cz