Deset mýtů o whisky: pije se z whiskovek a voda do ní nepatří

Má se pít ze skleniček se širokým dnem a rovnými stěnami, nepatří do ní ani kapka vody a čím je starší, tím je lepší. Mýtů se s whisky pojí celá řada. V prvním dílu seriálu Whisky akademie rozstřílíme ty nejrozšířenější spolu s naším předním znalcem whisky Václavem Routem.
Na „whiskovky“ zapomeňte. Nechaly by z nápoje vyprchat vůni.

Na „whiskovky“ zapomeňte. Nechaly by z nápoje vyprchat vůni. | foto: Profimedia.cz

1. mýtus: whisky je pro páprdy

Tvrdí se, že whisky je složitější nápoj, k jehož pochopení se člověk musí propít s věkem. Pravda je, že jeho oblíbenost prudce roste po třicítce. Ale společnost i její chutě se mění. Kdo by před dvaceti lety čekal například to, že původně myslivecký likér Jägermeister zaboduje na hipsterských party? Dnes tak v barech v nově se rozvíjejících trzích, jako je Rusko, Mexiko, Brazílie nebo  Čína, najdete mladou a střední generaci, která si s chutí objednává jednu rundu whisky za druhou.

2. mýtus: whisky ženám nechutná

Ano, muži jsou stále v převaze. Ale to neznamená, že by nápoj gentlemanů nemohl chutnat ženám. Vzhledem k široké nabídce chutí si tu svou může objevit skoro každá. Mimochodem, mnoho palíren ženy zaměstnává v řadách degustárorů nebo dokonce mistrů míchačů „master blender“, odborníků na míchání whisky. K milovnicím tohoto ušlechtilého nápoje patřily například Margaret Thatcherová nebo královna Victorie. Když během své návštěvy Edinburghu navštívíte Scotch Whisky Experience Centre přímo pod hradem a budete mít štěstí, můžete zde potkat vedoucí návštěvnického centra Češku Lenku Whyles. A ta o whisky něco ví.

3. mýtus: whisky nepiju, protože mi jednou nechutnala...

Tohle není ani tak mýtus, jako spíš smutný omyl. Stává se, že si člověk v mladém věku zkazí dojem požitím většího množství nekvalitního destilátu a jednou pro vždy na whisky zanevře. Whisky přitom dokáže nabídnout takovou paletu chutí jako žádný jiný alkohol.

V závislosti na značce můžete objevovat sladké, ovocné, květinové, kořeněné, bylinkové, dubové, oříškové, suché nebo kouřové chutě. Na aroma se podepisuje široká škála faktorů jako oblast výroby, použitá obilovina, destilační metoda, dřevo na sudy a mnoho dalších. Rozhodně platí, že není whisky jako whisky.

4. mýtus: k jídlu spíš ne

Tohle je věc osobního vkusu. Když vás v Edinburghu někdo pozve do exkluzivního klubu Scotch Malt Whisky Society, můžete se stát svědky anonymní degustace různých značek whisky, kdy se nápoje s různým charakterem párují s druhy sýrů nebo čokolád za účelem dosažení co nejdokonalejší chuťové harmonie. Limity a překážky jsou leda v naší fantazii.

5. mýtus: whisky jedině čistou

SERIÁL: Whisky akademie

V této otázce nepanuje shoda, ale stojí za to zvážit fakta. Jakmile pijete nápoj s větším obsahem alkoholu než 17 procent, přítomný etanol vaše chuťové pohárky znarkotizuje a otupí. Jinými slovy, přestanete naplno vnímat, co pijete. Na druhou stranu, aby whisky mohla být považována za whisky, musí mít obsah alkoholu alespoň 40 procent. Cokoli slabšího není whisky. Naředíte-li navíc whisky vodou, změníte její chemické složení, takže pijete něco naprosto jiného, než jste ve sklence původně měli. Ne jemnějšího, ale jiného.

Jak z toho ven? Část znalců tvrdí, že teprve pár kapek vody přidaných do whisky dokáže naplno rozvinout její chuť. Kapky se nejčastěji přidávají po dvou, a to pipetou. Václav Rout říká, ať každý whisky pije tak, jak mu chutná nejlépe. Něco na tom bude. Nedoporučuje se led, protože utlumuje chuť. A co se týká koly, ať se každý řídí vlastní inteligencí...

6. mýtus: čím starší, tím lepší

Určitě platí, že čím je whisky starší, tím je dražší. Může za to více důvodů: stará whisky je výjimečná, vyžádala si více péče i zacházení a navíc, čím je whisky déle v sudech, tím více se jí vypaří. Přirozenému úniku se říká andělská daň. Ale věk sám o sobě ještě nedělá automaticky whisky lepší.

7. mýtus: čím starší, tím tmavší

Toto tvrzení neplatí vůbec. O tom, jakou bude mít whisky barvu, rozhoduje především druh dřeva použitého na sudy, v nichž whisky zraje, a druh alkoholu, který byl v sudech původně uložen. Záleží na výrobci, zda využije spíš nové dřevo nebo sáhne po sudech, v nichž v minulosti zrála sherry, bourbon nebo jiný alkoholický nápoj. Dalším faktorem je, zda je sud pro zrání použit poprvé, nebo už si kroutí třeba čtvrté kolečko. Různé dřevo uvolňuje do nápoje různé množství tříslovin, které jsou z velké části odpovědné za konečné zabarvení nápoje.

8. mýtus: whisky se pije přece z whiskovky, ne?

Pokud bourbonem na ledu zaháníte žízeň jako J. R. Ewing z Dallasu, pak na výběru skla nemáte co zkazit. Ale každý, kdo si whisky hodlá alespoň trochu vychutnat, sáhne po jiné skleničce. Proč? Podle Václava Routa k získání zážitku z whisky neexistuje méně vhodná nádoba než klasická whiskovka, snad kromě hlubokého talíře.

Z whiskovek se širokým dnem a rovnými stěnami vyprchá aroma dřív, než si stihneme k nápoji přivonět. Znalci proto doporučují degustovat ze skleniček Glencairn, které ve spolupráci s předními skotskými palírnami vyvinula stejnojmenná sklárna. Sklenička má uzavřený, tulipánový tvar, který nechá rozvinout všechny vůně a přitom je uchová pro dokonalý zážitek z pití. Jestliže nemáte originál, prakticky stejné podávání vám dá zaoblená sklenička s úzkým hrdlem, do níž se běžně podává koňak, portské nebo sherry.

9. mýtus: do koktejlů patří jen laciná whisky

Zapomeňte na sladké „tlamolepy“, která vám vytanou na mysli, když někdo řekne slovo koktejl. Mluvíme o koktejlech s kvalitními ingrediencemi. Koktejly z whisky jsou i mezi znalci oslavovány po desetiletí a tak jako u dobrých jídel tvoří jejich základ kvalitní suroviny, tedy i prvotřídní whisky. „Já sám jsem velký fanoušek koktejlů. Sice si je nepřipravuji, ale když na ně dostanu chuť, zajdu si do dobrého baru, jako je třeba pražský Black Angel´s,” říká znalec a sběratel whisky Václav Rout.

10. mýtus: víc destilací znamená prostě jen víc

Hodnotit kvalitu podle počtu destilačních koleček je ošemetné. Zatímco Irové tvrdí, že jejich „whiskey“ je lepší, protože je třikrát destilovaná, Skoti na to odpoví, že oni si k přípravě kvalitní „whisky“ vystačí dvěma destilacemi. Ať je pravda jakákoli, pokud se Skota zeptáte na „skotskou“ odjinud, v lepším případě se dočkáte blahosklonného úsměvu.

Autoři:
  • Nejčtenější

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

23. března 2024

Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Říkali, že je to stydlivý kluk. Dívkám přitom ubližoval chladně a bez lítosti

23. března 2024

Premium Půlnoc už odbila. S posledním úderem zvonu přikryl měsíc, který ještě před chvílí ozařoval pustou...

Přesvědčí vaše svaly, že cvičí. Pilulka má simulovat účinky tělesné aktivity

22. března 2024

Má umět namluvit vašim svalům, že cvičíte. I když přitom budete sedět v křesle, ležet na gauči,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

Návykový obal. Dějiny bublinkové fólie začaly nepovedeným vynálezem

28. března 2024

Premium Její praskání nabízí neodolatelně svůdné uspokojení, především však způsobila obalovou revoluci....

Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž

18. března 2024  12:56,  aktualizováno  27.3 13:51

Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...

Legenda trapnosti. Mistr Ashida Kim prostě věří, že je nindžou

27. března 2024

Na instruktážních videích komicky nadskakuje, třepe rukama, kope nožkama, hopsá kolem svých...

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

26. března 2024

Chytil spartakiádního vraha Jiřího Straku, díky minisérii Metoda Markovič: Hojer se nám do povědomí...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...