Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

aktualizováno 
Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se však může i po smrti. Namibijská sezónní specialita žába hrabatka je totiž plná obranných toxinů a parazitů. Pro místní je přesto pilířem sezónních hodů.

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů. | foto: Profimedia.cz

Žábu jménem hrabatka drsná v africké savaně nepřehlédnete. Když už se rozhodne opustit svůj úkryt v podzemí, ve kterém může přečkat hibernací celá léta sucha, má se velmi čile k světu. Samci tohoto druhu jsou schopni ve velmi krátkém období aktivním lovem nabrat polovinu své tělesné váhy, hravě tak dosáhnou dvou kilogramů hmotnosti. Vyplatí se jim to. Čeká je totiž vyčerpávající boj o teritoria kaluží a hlavně samice.

Fotogalerie

V tomto období jim také začínají v ústní dutině pučet tvrdé výrůstky ne nepodobné zubům. S nimi pak dokážou ukousnout prst nebo ošklivě zhmoždit ruku neopatrným domorodým lovcům, kteří sezónu ukadhinahanya, tedy „dobu čerstvých žab“, vítají jako zpestření jídelníčku.

Jed odejde s třetím deštěm. Prý

Životní cyklus hrabatek podléhá diktátu rozmarného počasí, a když přijde období dešťů, neztrácejí tyto masivní žáby s rozmnožováním čas. Na druhé straně si jsou lidé z namibijského etnika Okambebe-Okalongo moc dobře vědomi toho, že trpělivost se vyplácí. Zelenkavě puchýřnatá kůže z podzemí čerstvě vylezlých hrabatek je totiž nasycená silnými toxiny, které mají odradit případné predátory.

Po generace předávaná lovecká moudrost proto praví, že vhodná doba pro jejich sběr je „až po třetím dešti“. Ani tehdy se však nedoporučuje sbírat exempláře, které hlasitě kvákají. Ty mají rozmnožování nejspíš ještě před sebou a jedovaté látky jsou v jejich kůži stále přítomny.

Kouzelné dřevo vás ochrání. Možná

Domorodci od Angoly přes Tanzanii až po Zimbabwe však tuší, že případné riziko otravy vhodným načasováním sběru jen snižují, ale zcela neeliminují. Proto sází ještě na jedno bezpečnostní opatření: žabí maso se vaří v hrnci spolu s naloupaným dřevem. V zemích blíže jihu Afriky sáhnou po stromu Spirostachys africana, ve středu kontinentu pak preferují dvousložkovou směs omuva-oshipeke, tedy příměs kafrového dřeva a čerstvých větví křídloku.

Extrémní gastronomie

A pokud si chtějí být doopravdy jistí, nechají raději propíchané nalovené žáby nejprve několik dní vysušit na denním slunci. Do hrnce tedy putují již v částečném rozkladu. Odborníci ale přesto zůstávají skeptičtí.

Dejte si, dědeček už nemůže…

„Navzdory těmto sofistikovaným metodám žádný z navržených postupů skutečně negarantuje, že bude maso hrabatky zbaveno jedu,“ tvrdí Kazhila Chinsembu, etnograf z Namibie. „Dlouhý var může žáby zbavit některých parazitů, ale úplnou jistotu mít nebudete

Místní si však pochyby nepřipouštějí. Jen v Namibii se takto snězené hrabatky přepočítávají na desítky tun. Uvařená žába zbavená kůže se s jistou obřadností nejprve nabídne nejstarším a zasloužilým rodinným členům, pak přicházejí na řadu muži a ženy a nakonec si pochutnají děti.

Tento model dělené konzumace má však velmi racionální vysvětlení. Pokud by byla hrabatka protentokrát jedovatá, „odejdou“ po otravě jen staří, které už žádný dlouhý život stejně nečeká. Mladí dokážou případný toxin s jistými obtížemi ustát a jejich potomci jedí teprve to, co je spolehlivě bezpečné.

Z tohoto hierarchického uspořádání však plyne jistý problém pro cizince: jako hosti jsou zváni ke slavnostní tabuli jako úplně první. A všichni přísedící budou jistě bedlivě sledovat, co s nimi delikatesa připomínající chutí kuřecí maso udělá.

Ta žába se chce prokousat ven

Jak poznat, že je něco v nepořádku? Jako první by o sobě daly nejspíše vědět bilharzie, tedy motolice krevničky. Záleží, jestli se pustí do vašich střev, jater nebo zda se usadí v urogenitální oblasti. Ale to, že je ve vaší moči přítomna krev, nejspíš nepřehlédnete. Naštěstí tu jako při všech parazitárních infekcí pomohou silná širokopásmová antibiotika.

Druhá varianta je dramatičtější. Domorodci ji nazývají oshiketakata, a je působivou kombinací infekce a otravy. Pocení a návaly horka jsou počáteční signály, po kterých následuje intenzivní bolest břicha. Ani tady nechybí krev, tentokrát je však ve stolici. Bolestivé vyměšování, při kterém máte pocit „jako by vám někdo užíral střeva zevnitř“ si žádá okamžitou hospitalizaci. V opačném případě vás kvůli infekci čeká totální selhání ledvin, hrozí vám i smrt. Hrabatka se skutečně nedává lacino.

Okusili byste pokrm oshiketakata?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1380
Ano 123
Autoři:


Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

Sapu Mhichā je gurmánskou kondenzovanou morkovou bombou.

Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale...

Extrémní gastronomie: šéfkuchař šokoval sýrem z lidského mléka

Sýr  z mateřského mléka servíroval Angerer na bezpočet způsobů.

Jeho žena zrovna kojila, i proto se mu v hlavě objevil onen nápad. Sýr z mateřského mléka Daniela...

Nejčtenější

Naháči v Česku: nudismus je u nás legální už pětatřicet let

Bez plavek. Pro nudisty či naturisty je to tak přirozenější.

Dostal zelenou přesně před pětatřiceti lety. Ano, vyhláška, že „plavec je povinen mít řádný koupací oděv“, byla v...

Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...



VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

Další z rubriky

Biologický Černobyl: tragický únik antraxu hodili Sověti na šmelináře

Takto vypadá Bacillus anthracis pod mikroskopem.

Z japonských koncentračních táborů přes nakažené hlodavce v kanalizaci pod Kirovem. Bakteriální kmen antraxu s číslem...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese...

Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...

Provident Financial s.r.o.
Specialista péče o zákazníky v terénu

Provident Financial s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz