Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Whisky akademie: pět omylů o párování s gastronomií

Whisky zabije chuť pokrmu, pro spojení destilátu a jídla nemohou existovat pravidla, některé kombinace ani nemá cenu zkoušet. Seznamte se s pěti mýty o párování whisky s gastronomií a zkuste prověřené tipy na kombinaci whisky například se sýrem, lososem nebo sushi od odborníka Václava Routa.
Whisky a sushi? Jde to dohromady. Dokonce výtečně.

Whisky a sushi? Jde to dohromady. Dokonce výtečně. | foto: Petr Hoffelner a archiv autora

Většinu života ho provázejí dvě vášně: whisky a dobré jídlo. Václav Rout své záliby spojil už před patnácti lety i přesto, že tehdy někteří protáčeli oči. „Dívali se na mě skoro jako na pejska s kočičkou, když vařili dort,” vzpomíná Václav Rout.

Dodává, že whisky, a zvlášť pak kvalitní single maltka, byla vždy vnímána možná jako digestiv, ale rozhodně ne jako partner v gastronomickém zážitku. Václav nedůvěru prolomil a už několik let pořádá ve svém podniku Whisky & Kilt degustační večery. Seznamte se s nejčastějšími omyly, které slýchá od nově příchozích.

1. Plná chuť whisky zabije jídlo, které zase potlačí jemnou chuť destilátu

Tohle tvrzení uspěje jen v případě, že v ruce držíte skleničku s nekvalitní whisky. Kdo miluje whisky, nebojí se žádné nové kombinace. Můžete využít podobnosti jednotlivých ingrediencí a podobně jako při párování s vínem je vzájemně doplňovat. Neskutečné je třeba spojení hrušky se zmrzlinou pokapanou sherry oloroso v kombinaci s osmnáctiletou whisky Glenfiddich.

2. V tom přece nemůže existovat nějaké pravidlo

Budete se divit, ale existuje. Řiďte se poučkou lehké kombinovat s lehkým a těžké s těžkým. Neplatí to ale za všech okolností. 

Čtyři tipy pro domácí párování whisky

od Václava Routa

  • Glenfiddich, 12 let
    plus drobné plátky jemně uzeného lososa ochuceného citronovou trávou, medem a limetkovou kůrou
  • Tullamore D.E.W., 10 let
    plus zapečený kozí sýr s medem a oříšky
  • Balvenie, 21 let PortWood
    plus grilované jehněčí s fazolkami
  • Port Charlotte
    plus variace sýrů s modrou plísní (Roquefort, Blue Stilton, Stropshire Blue)

Pokud nějakou whisky používáte už při přípravě pokrmu, tentýž typ nemusí být vhodný i pro párování. Při vaření se držte stejného pravidla jako s vínem: do hrnce nepatří špatné víno a bídná whisky.

Správnou cestou je hledání harmonie. I párování odlišných charakterů může přinést zajímavé výsledky - třeba sladké s hořkým, uzené s výrazně sladkým. V experimentování se vžila poučka 1 + 1 = 3. Při správním kombinování jídla a whisky charakter destilátu umožňuje vytvářet zcela nové a překvapivé chuti. Funguje to podobně jako s parfémy, kdy spojením dvou parfémů zcela odlišných vůní vznikne třetí, naprosto originální. Krásným příkladem je kombinace sufflé z hořké čokolády a kouřové whisky Port Charlotte, kdy v ústech vznikne překrásná sladce ovocná chuť.

3. Stejné jen ke stejnému

Zesilování téhož nemusí vyjít. Vyvarujte se párování jídla a whisky se stejnou charakteristikou. Například kombinace kouřové whisky z ostrova Islay a uzeného lososa bude znamenat vraždu chuťových buněk, protože se obě chuti navzájem pobíjí a vy z toho nebudete nic mít. I když i tady existují výjimky. Jen je třeba pečlivě hledat a porovnávat.

4. Některé kombinace nemá cenu zkoušet, dopředu vím, že to nebude fungovat

SERIÁL: Whisky akademie

Nejlepší věci často vznikají náhodou. Základem úspěchu je nebát se. Václav Rout miluje sushi a má štěstí, že mezi jeho přátele patří několik sushi mistrů, s nimiž během bezpočtu sezení hledali ty správné kombinace. Jak to dopadlo, najdete pod tímto článkem a jestli si na to sami netroufáte, sledujte web whiskyexpert.cz, kde se občas objeví pozvánka na speciální večer s whisky a sushi.

5. Jedna whisky stačí

Tak jako se vším novým, chce to zkoušet a hledat. Whisky musíte nejdřív dobře poznat. Nestačí jeden nebo dva druhy, chce to celé spektrum. Během poznávání si do paměti uložíte nové poznatky a vzděláte svůj čich i chuť. Neexistuje jedna whisky. Whisky je destilát s nejširší škálou chutí, jakou si umíte představit. Na jedné straně může připomínat kvalitní karibský rum nebo koňak, na opačné kvalitní lékařské anestetikum a věřte, že je hodně lidí, jimž tento typ whisky doslova učaroval.

Přirozeně platí, že na kvalitě záleží. Špatná whisky zabije i jídlo od michelinského kuchaře úplně stejně jako jídlo ze špatných surovin pokazí dojem z úžasné single maltky, která na vás čekala osmnáct let v dubovém sudu.

Pro náročné: párování whisky se sushi

ještě jednou z menu Václava Routa

  • Tullamore D.E.W., 12 let Single Malt Sherry Oak
    Tamago Nigiri
  • Balvenie, 12 let
    Aburabos Zuke Nigiri (butterfish nakladaný v omáčce, jejíž hlavní část tvoří whisky Balvenie, 12 let)
  • Glenfiddich, 15 let
    Maguro Nigiri (tuňák flambovaný na whisky Glenfiddich, 15 let)
  • Bruichladdich The Classic Laddie
    Kuro Sake Nigiri (velmi lehce uzený divoký losos nakladaný v havajské černé soli)
Autoři:
  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Strečinkem ke zdraví: seznamte se s jeho benefity

26. dubna 2024

Pro mnohé je nutným zlem, jiní ho vynechávají docela. Poslední studie však říkají, že strečink se...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Zpívá o kancelářských svorkách i majonéze. Génius se živí hudebním spamem

25. dubna 2024

Premium Zpívá o věcech. Od toaletní mísy po pracovní nástroje. O jídle, o mrtvých zvířatech,...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...