Whisky akademie: pět omylů o párování s gastronomií

aktualizováno 
Whisky zabije chuť pokrmu, pro spojení destilátu a jídla nemohou existovat pravidla, některé kombinace ani nemá cenu zkoušet. Seznamte se s pěti mýty o párování whisky s gastronomií a zkuste prověřené tipy na kombinaci whisky například se sýrem, lososem nebo sushi od odborníka Václava Routa.

Whisky a sushi? Jde to dohromady. Dokonce výtečně. | foto: Petr Hoffelner a archiv autora

Většinu života ho provázejí dvě vášně: whisky a dobré jídlo. Václav Rout své záliby spojil už před patnácti lety i přesto, že tehdy někteří protáčeli oči. „Dívali se na mě skoro jako na pejska s kočičkou, když vařili dort,” vzpomíná Václav Rout.

Fotogalerie

Dodává, že whisky, a zvlášť pak kvalitní single maltka, byla vždy vnímána možná jako digestiv, ale rozhodně ne jako partner v gastronomickém zážitku. Václav nedůvěru prolomil a už několik let pořádá ve svém podniku Whisky & Kilt degustační večery. Seznamte se s nejčastějšími omyly, které slýchá od nově příchozích.

1.Plná chuť whisky zabije jídlo, které zase potlačí jemnou chuť destilátu

Tohle tvrzení uspěje jen v případě, že v ruce držíte skleničku s nekvalitní whisky. Kdo miluje whisky, nebojí se žádné nové kombinace. Můžete využít podobnosti jednotlivých ingrediencí a podobně jako při párování s vínem je vzájemně doplňovat. Neskutečné je třeba spojení hrušky se zmrzlinou pokapanou sherry oloroso v kombinaci s osmnáctiletou whisky Glenfiddich.

2.V tom přece nemůže existovat nějaké pravidlo

Budete se divit, ale existuje. Řiďte se poučkou lehké kombinovat s lehkým a těžké s těžkým. Neplatí to ale za všech okolností. 

Čtyři tipy pro domácí párování whisky

od Václava Routa

  • Glenfiddich, 12 let
    plus drobné plátky jemně uzeného lososa ochuceného citronovou trávou, medem a limetkovou kůrou
  • Tullamore D.E.W., 10 let
    plus zapečený kozí sýr s medem a oříšky
  • Balvenie, 21 let PortWood
    plus grilované jehněčí s fazolkami
  • Port Charlotte
    plus variace sýrů s modrou plísní (Roquefort, Blue Stilton, Stropshire Blue)

Pokud nějakou whisky používáte už při přípravě pokrmu, tentýž typ nemusí být vhodný i pro párování. Při vaření se držte stejného pravidla jako s vínem: do hrnce nepatří špatné víno a bídná whisky.

Správnou cestou je hledání harmonie. I párování odlišných charakterů může přinést zajímavé výsledky - třeba sladké s hořkým, uzené s výrazně sladkým. V experimentování se vžila poučka 1 + 1 = 3. Při správním kombinování jídla a whisky charakter destilátu umožňuje vytvářet zcela nové a překvapivé chuti. Funguje to podobně jako s parfémy, kdy spojením dvou parfémů zcela odlišných vůní vznikne třetí, naprosto originální. Krásným příkladem je kombinace sufflé z hořké čokolády a kouřové whisky Port Charlotte, kdy v ústech vznikne překrásná sladce ovocná chuť.

3.Stejné jen ke stejnému

Zesilování téhož nemusí vyjít. Vyvarujte se párování jídla a whisky se stejnou charakteristikou. Například kombinace kouřové whisky z ostrova Islay a uzeného lososa bude znamenat vraždu chuťových buněk, protože se obě chuti navzájem pobíjí a vy z toho nebudete nic mít. I když i tady existují výjimky. Jen je třeba pečlivě hledat a porovnávat.

4.Některé kombinace nemá cenu zkoušet, dopředu vím, že to nebude fungovat

SERIÁL: Whisky akademie

Nejlepší věci často vznikají náhodou. Základem úspěchu je nebát se. Václav Rout miluje sushi a má štěstí, že mezi jeho přátele patří několik sushi mistrů, s nimiž během bezpočtu sezení hledali ty správné kombinace. Jak to dopadlo, najdete pod tímto článkem a jestli si na to sami netroufáte, sledujte web whiskyexpert.cz, kde se občas objeví pozvánka na speciální večer s whisky a sushi.

5.Jedna whisky stačí

Tak jako se vším novým, chce to zkoušet a hledat. Whisky musíte nejdřív dobře poznat. Nestačí jeden nebo dva druhy, chce to celé spektrum. Během poznávání si do paměti uložíte nové poznatky a vzděláte svůj čich i chuť. Neexistuje jedna whisky. Whisky je destilát s nejširší škálou chutí, jakou si umíte představit. Na jedné straně může připomínat kvalitní karibský rum nebo koňak, na opačné kvalitní lékařské anestetikum a věřte, že je hodně lidí, jimž tento typ whisky doslova učaroval.

Přirozeně platí, že na kvalitě záleží. Špatná whisky zabije i jídlo od michelinského kuchaře úplně stejně jako jídlo ze špatných surovin pokazí dojem z úžasné single maltky, která na vás čekala osmnáct let v dubovém sudu.

Pro náročné: párování whisky se sushi

ještě jednou z menu Václava Routa

  • Tullamore D.E.W., 12 let Single Malt Sherry Oak
    Tamago Nigiri
  • Balvenie, 12 let
    Aburabos Zuke Nigiri (butterfish nakladaný v omáčce, jejíž hlavní část tvoří whisky Balvenie, 12 let)
  • Glenfiddich, 15 let
    Maguro Nigiri (tuňák flambovaný na whisky Glenfiddich, 15 let)
  • Bruichladdich The Classic Laddie
    Kuro Sake Nigiri (velmi lehce uzený divoký losos nakladaný v havajské černé soli)
Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Vyzkoušeli jsme první český nevěstinec se silikonovými pannami

Rebecca má mírně vyděšený výraz.

Netradiční nevěstinec otevřeli začátkem listopadu v centru Prahy. Na toho, kdo si přijde užít, čekají místo živých žen...

Sexuální závislost se šíří jako epidemie, varuje výzkum

O závislosti na sexu se vedou vědecké pře.

Jsou v téměř nepřetržitém souboji s myšlenkami na sex, vynakládají enormní množství energie na to, aby svůj sexuální...

Společnost nás stresuje požadavky na výkon, tak pijeme, říká terapeut

„Abyste se stali závislými, musíte stejně jako olympijský vítěz intenzivně a...

Narušené vztahy, odcizení, ale též stres z diktátu výkonnosti. Tam leží kořeny závislostí. „Společnost je ráda, když...

I na orální sex je třeba inteligence. Erotické hračce pomohla ta umělá

Brian Sloan a Autoblow AI. Stroj vypadá tak trochu jako varná konvice, dokáže...

Nový orální masturbátor má nabídnout co nejlidštější sex. Vyžádal si spolupráci s vědci, kteří na základě 109 hodin...

OBRAZEM: Nahota, krása, neřest, nevinnost. Česko hostilo burlesku

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a...

Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a radikality. A stále víc se zabydluje i v...

Další z rubriky

Je to poslání, říká o své práci sexuální asistentka

Vladana Augstenová pracuje od roku 2016 jako sexuální asistentka pro...

O sexuálních potřebách hendikepovaných lidí nemluvíme, přehlíží je rodiče, popírají sociální i zdravotní pracovnice....

Udávání po našem. Nacistům Češi donášeli na kolegy i příbuzné

Brněnská manifestace českého lidu pro Říši. (12. června 1942)

Nacistické úřady za protektorátu byly mnohdy zavaleny udáními. Donášelo se na sousedy, příbuzné, kolegy. Z...

Česká lékařka v Iráku léčila i královskou rodinu

Ambiciózní a vzdělaná. Již v sedmnácti letech mluvila Vlasta Kálalová anglicky,...

Její jméno znali za první republiky všichni lékaři i prezident Masaryk. V Bagdádu založila českou nemocnici pro studium...

Najdete na iDNES.cz