Extrémní pokrmy: balut je vejce natvrdo, jenže i s kuřátkem

aktualizováno 
Dopřát si ho můžete jak v nejlepší restauraci, tak v pouličním stánku. Balut je perlou kuchyně jihovýchodní Asie, jeho konzumace je však pro Evropana výzvou. Přitom je to jen trochu jiné vejce na tvrdo. Má pouze výraznou masitou příchuť. Obsahuje totiž částečně vyvinuté kachní nebo kuřecí embryo.

Z prezentace tohoto exotického pokrmu překvapeným evropským výletníkům mají místní až škodolibou radost. | foto: Profimedia.cz

Jak výrazný poměr výživného žloutku a masa vás při těch několika soustech bude čekat, záleží vlastně na vás. Vybrat si totiž můžete mezi vajíčky inkubovanými po dobu dvou týdnů, v nichž je nedorostlý zárodek obalený sklovitými blánami spíše pro dokreslení efektu, až po třítýdenní, v nichž vás pod skořápkou čeká regulérní miniatura kuřete. Právě tato, druhá varianta je obecně považována za populárnější. S tím, že je maso bohatší na kalorie než vejce, vám ji doporučí každý asijský pouliční výživový specialista.

Fotogalerie

Nejíte totiž jen proteiny z vejce, ale také živočišné tuky z drůbeže. Balut je navíc také úžasným zdrojem vápníku, protože konzumujete celý obsah vejce, včetně měkkých kostiček. Abychom však jen nechválili: balut může být také úžasným zdrojem bakterií Salmonella a řady dalších, především fekálního původu. Jedno i druhé je však dáno spíše místem a kvalitou kuchyně, kde si balut objednáte.

Nechat uležet a vařit

Výrobní proces pokrmu začíná uložením oplodněného vejce na dobu devíti dní do prohřátého písku nebo jen tak v ošatce na teplém místě. Výsledkem této fáze je balut sa puti, tedy „zabaleno v bílém“. Poté kuchaři i chovatelé vejce znovu probírají a pohledem proti světlu zjišťují stav obsahu. Přibližně desetina násady je hned vyřazena, protože embryo uvnitř uhynulo. Zbylá vejce putují do rukou profesionálů. Správně zvolenou teplotou je totiž možné uspíšit růst a ovlivnit chuťové vlastnosti produktu, nebo všechno pokazit.

Jídla pro drsňáky

Například opakované střídání teplot nad 30 stupňů Celsia vede k postupné denaturaci bílku a vytváří velmi zajímavou mozaiku na povrchu. Jenže pozor, větší teploty způsobí úhyn embrya. V rozmezí čtrnáctého a šestnáctého dne se dostáváme do fáze, kterou Filipínci nazývají mamatong. Částečně vyvinuté embryo, již s končetinami a patrnou hlavičkou, je usazeno těsně pod povrchem skořápky, plave na výživném žloutku.

Nejdéle s přípravou otálejí v Kambodži, kde čekají ještě další tři dny. Výsledkem je pong tea khon, tedy kompletní tělíčko včetně malého zobáčku a velkých očí. Extrémem, který čeká prakticky až na okamžik líhnutí, je máo dàn, tedy doslova „opeřené vejce“.

Drahý americký balut

Globalizace světa se odráží i v gastronomii a importovaný balut zažívá neuvěřitelné skoky v ceně. Pochoutka, která vás u pouličního prodejce v Hanoji přijde na asi dva tisíce vietnamských dongů, tedy asi 2,50 koruny a v tamní restauraci zhruba třikrát tolik, je ve Spojených státech amerických prodávána v asijských bistrech za osm dolarů. To znamená, že je americký balut šestasedmdesátkrát dražší než vietnamský. Američtí podnikatelé se pochopitelně snaží o domácí výrobu, aby uspokojili rostoucí poptávku po „jídle odvážných mužů“, ale chuťových kvalit asijského originálu se jim zatím dosáhnout nedaří.

Ať necháte vejci kratší či delší čas, druhým krokem je vaření. Optimální doba varu se pohybuje mezi 20 a 30 minutami, protože nevaříte jen vejce, ale současně i maso.

A konzumace? Tuhle tradiční pochoutku vám naservírují na talíři, misce, tácku, nebo jen tak do ruky. Na ulici si s etiketou hlavu příliš lámat nemusíte, v případě, že jsou obal i vlastní obsah díky předchozímu marinování a varu ve vodě nebo v páře změklé, vložíte celé vejce úst a rozžvýkáte. V restauracích je zvykem tuhý balut vyjídat lžičkou a skořápku ponechat. Jíst začínáte z konce, kde je vajíčko větší. Pomocí rukou jemně odstraníte svrchní krycí blánu, s hlasitým srknutím vycucnete plodovou vodu a pustíte se do jídla.

Ve vietnamské kuchyni se balut podává s citronovou šťávou a zázvorem jako předkrm. Na Filipínách zase nedají dopustit na směs česneku, chilli a octa, jejichž chuť vejce nasytí. Vaječný žloutek s přischlým embryem může sloužit k ozdobení omelety nebo zahuštění ostře kořeněných omáček. Pro svůj energetický potenciál je balut považován za afrodisiakum a ženám se doporučuje jeho konzumace po porodu, aby rychle nabyly síly.

Autoři:


Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

Kromě živých krevet nabízejí thajské ulice tyto pochoutky samozřejmě i v...

Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

Nejčtenější

Kruté metody poprav: ušlapání slonem a řezání zaživa

Lyngchi bylo jedním z nejnehumánnějších způsobů poprav, které historie přinesla.

Trest smrti je z principu definitivní záležitost. V leckterých společnostech se však nezdál dostatečně uspokojivý....

Studie o intimním životě mužů: první sex mají v průměru v 18 letech

První se si muži dopřávají v průměru v osmnácti letech, tvrdí výzkum.

Trvala po dva roky a vědci při ní vyzpovídali přes 12 tisíc mužů. Zajímal je jejich vstup do sexuálního života, jejich...



Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...

Neznámé sporty: famfrpál z Harryho Pottera má svou profi ligu

Svůj famrpálový tým má i vídeňská univerzita.

Vyklouzl z pohádkového světa a vkročil do reálného. Ano, sportu kouzelnických adeptů z příběhů Harryho Pottera se...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

Další z rubriky

KVÍZ: Nepřehlédnutelní muži a ženy Česka: nakolik je znáte?

Jak dobře znáte osobnosti Česka? Do naší ankety patří i (zleva z horní řady)...

Bádali, psali knihy. Dělali politiku, podnikali. Byli nezdolní, bojovali. V dějinách českého státu za sebou nechali...

VIDEO: Takto pracují deratizátoři. Potkan vylezl z WC i ve 13. patře

Týmy deratizátorů vhazují do kanalizačních vpustí nástrahy s jedem. Někdy musí...

Vždy od dubna do října posílají Pražské vodovody a kanalizace do hlavního města týmy deratizátorů. Mají za úkol házet...

Jak zaujmout ženy na seznamkách: osloví je průměrnost, nepředvádějte se

Na internetových seznamkách fanfarónský výstřednost a přílišné sebevědomí...

Teatrální gesta nezaberou. Drsné selfie pózy nefungují. Vcucnutá břicha a vystavené bicepsy nesplní očekávání....



Najdete na iDNES.cz