Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: losí čenich je dvoukilová výzva

aktualizováno 
Z uloveného losa získáte po důkladném zpracování více než čtvrt tuny kvalitního masa. Největší odměnou je však pro lovcům porce nadvakrát převařeného losího čenichu. A to přes to, že jeho tuhá chrupavčitá tkáň je pro lidský organismus téměř nestravitelná.

Dospělý samec losa evropského trumfne hmotností i majestátního jelena téměř dvojnásobně. Přesto je v lesích téměř neviditelný. Tichý, ostražitý, opatrný. | foto: commons.wikimedia.org/Przykuta

Zvyk pojídat čenich ulovených losů je mezi domorodými seveřany široce rozšířený a výjimkou z tohoto pravidla nejsou ani indiáni Kutčinové, kteří osidlují rozsáhlá území Aljašky za polárním kruhem. Právě jejich tradiční metodika zpracování jinak „odpadního“ masa se ujala i ve Finsku a Norsku, kde se používá při loveckých hodech, pořádaných po odstřelu kusů chovaných v oborách, stejně jako během Moose festivalů v Kanadě.

Porcování sekerou a dlouhá příprava

Jak tedy ideálně připravit losí čenich? Tmavý a kožnatý „hrot“ na špičce losí hlavy musí být nejprve oddělen od zbytku těla. Nečekejte ovšem chirurgicky přesný řez. Rána se obvykle vede sekyrou a kromě části s výraznými nozdrami je odseknut i kus horní čelisti. Nožem, nebo odtesáváním sekyrou jsou odstraněny všechny na povrchu vystupující chrupavčité části a zuby. Následně je nad mírným plamenem kus masa o velikosti volejbalového míče dlouze opalován.

Fotogalerie

Cílem je zbavit ho kompletně ochlupení uvnitř nosu a vnější povrchové srsti. Natáčení a opalování vyžaduje zručnost, ale také fyzickou výdrž, protože se zhruba dvoukilovým čenichem balancujete nad ohněm 30 až 60 minut a nesmí vám upadnout do popela. Výsledkem by mělo být na povrchu hladké a teplem načaté maso, připravené pro další práci kuchaře.

Poté ještě nožem dočistíte připečené kousky chlupů a můžete čenich nakrájet na tenké plátky. Každý z nich je přitom průřezem tuhou tkání pysků, chrupavek a jemné výstelky nozder a nakonec hrubé špičky nosu.

Extrémní gastronomie

Právě špička, která je co do velikosti porce nejmenší, představuje královský kousek. Aby se čenich stal stravitelnějším, je naložen do slaného láku. V něm si může, v závislosti na zamýšleném způsobu konzumace, poležet i několik týdnů. V tom případě se odleželé plátky přežvykují syrové.

Nedočkaví napodobitelé Kutčinů ale raději po několika hodinách čenich z nálevu vyjmou a po dvě až tři další hodiny ho vaří. Mimochodem, vývar je mimořádně silné chuti, ne nepodobné hovězí polévce, a je prý velmi posilující.

Samo velké finále pak zahrnuje druhé převaření plátků čenichu, při kterém se definitivně rozloží poslední vlákna masa (a víceméně odpadnou), chrupavčité tkáně změknou a zesklovatí. V této podobě se vazivem obalené rosolovité hrudky spíše srkají a polykají vcelku, protože se nedají rozžvýkat (nebo jen s krajním úsilím), jak píše v knize The Moose Book Samuel Merril. Podobně jako u Eskymáků lojové kostky nebo rozehřátý tuk zahřejí strávníka na duchu i na těle a dodají mu pocit plného žaludku.

Autoři:




Nejčtenější

Ursula Andressová dala opálené kůži certifikát sex-appealu.
Dějiny opalování: snědá kůže byla symbol chudiny, změnila to bondgirl

Ještě před sto lety byla opálená kůže ve vyšší společnosti nemístná. Byla znakem chudých, kteří musejí manuálně pracovat. Opačná módní vlna začala nesměle,...  celý článek

Cvičení je zdravé. Vědci však pro tuto rovnici přinášejí další a další doklady.
Před Alzheimerovou chorobou ochrání mozek cvičení, říká studie

Stačí mírná intenzita, ale důležitá je dennodenní pravidelnost. Takové cvičení se vám odvděčí mnoha zdravotními benefity. Mezi ně patří i ochrana vašeho mozku...  celý článek

Sex, to již dávno není jen bezprostřední kontakt mezi dvěma živými lidmi.
Chytré aplikace a sex: hledáme skrze ně partnerky, uspokojení i poučení

Technologie prostupuje našimi životy a nevyhýbá se ani ložnici. Skrze chytré telefony si hledáme partnerky, s pomocí aplikací si dopřáváme sexuální zážitky,...  celý článek

K mumii slavného dobrodruha a vojevůdce barona Trencka se po víc než sto letech...
Divoká dobrodružství barona Trencka: plenil, pil a honil sukně

Byl vojákem mimořádně odvážným, ale i krutým, i vůči civilistům. Mnohokrát jen o fous unikl smrti, a to nejen na bitevním poli. Utkával se v duelech a kvůli...  celý článek

Další z rubriky

Ursula Andressová dala opálené kůži certifikát sex-appealu.
Dějiny opalování: snědá kůže byla symbol chudiny, změnila to bondgirl

Ještě před sto lety byla opálená kůže ve vyšší společnosti nemístná. Byla znakem chudých, kteří musejí manuálně pracovat. Opačná módní vlna začala nesměle,...  celý článek

Diamanty, to je především velký mýtus. A ukázková reklamní kampaň.
Diamanty bez lesku: jsou nadhodnocované a stojí za nimi kartel

Diamant je nejtvrdším přírodním minerálem. Přijde-li však na jeho reálnou tržní cenu, není zdaleka tak pevný. Za jeho hodnotou stojí především mistrně odvedená...  celý článek

14 sexy modelek vystavovalo pozadí na focení titulní strany kalendáře Zadečky...
VIDEO: Kalendář Zadečky 2018 vzdá hold ženskému pozadí

Čtrnáct modelek, čtrnáct zadečků, větších, menších, vysportovaných, roztomilých. Fotograf Jan Svoboda v pražském Vnitroblocku fotil koncem července kalendář...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.