Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: losí čenich je dvoukilová výzva

aktualizováno 
Z uloveného losa získáte po důkladném zpracování více než čtvrt tuny kvalitního masa. Největší odměnou je však pro lovcům porce nadvakrát převařeného losího čenichu. A to přes to, že jeho tuhá chrupavčitá tkáň je pro lidský organismus téměř nestravitelná.

Dospělý samec losa evropského trumfne hmotností i majestátního jelena téměř dvojnásobně. Přesto je v lesích téměř neviditelný. Tichý, ostražitý, opatrný. | foto: commons.wikimedia.org/Przykuta

Zvyk pojídat čenich ulovených losů je mezi domorodými seveřany široce rozšířený a výjimkou z tohoto pravidla nejsou ani indiáni Kutčinové, kteří osidlují rozsáhlá území Aljašky za polárním kruhem. Právě jejich tradiční metodika zpracování jinak „odpadního“ masa se ujala i ve Finsku a Norsku, kde se používá při loveckých hodech, pořádaných po odstřelu kusů chovaných v oborách, stejně jako během Moose festivalů v Kanadě.

Porcování sekerou a dlouhá příprava

Jak tedy ideálně připravit losí čenich? Tmavý a kožnatý „hrot“ na špičce losí hlavy musí být nejprve oddělen od zbytku těla. Nečekejte ovšem chirurgicky přesný řez. Rána se obvykle vede sekyrou a kromě části s výraznými nozdrami je odseknut i kus horní čelisti. Nožem, nebo odtesáváním sekyrou jsou odstraněny všechny na povrchu vystupující chrupavčité části a zuby. Následně je nad mírným plamenem kus masa o velikosti volejbalového míče dlouze opalován.

Fotogalerie

Cílem je zbavit ho kompletně ochlupení uvnitř nosu a vnější povrchové srsti. Natáčení a opalování vyžaduje zručnost, ale také fyzickou výdrž, protože se zhruba dvoukilovým čenichem balancujete nad ohněm 30 až 60 minut a nesmí vám upadnout do popela. Výsledkem by mělo být na povrchu hladké a teplem načaté maso, připravené pro další práci kuchaře.

Poté ještě nožem dočistíte připečené kousky chlupů a můžete čenich nakrájet na tenké plátky. Každý z nich je přitom průřezem tuhou tkání pysků, chrupavek a jemné výstelky nozder a nakonec hrubé špičky nosu.

Extrémní gastronomie

Právě špička, která je co do velikosti porce nejmenší, představuje královský kousek. Aby se čenich stal stravitelnějším, je naložen do slaného láku. V něm si může, v závislosti na zamýšleném způsobu konzumace, poležet i několik týdnů. V tom případě se odleželé plátky přežvykují syrové.

Nedočkaví napodobitelé Kutčinů ale raději po několika hodinách čenich z nálevu vyjmou a po dvě až tři další hodiny ho vaří. Mimochodem, vývar je mimořádně silné chuti, ne nepodobné hovězí polévce, a je prý velmi posilující.

Samo velké finále pak zahrnuje druhé převaření plátků čenichu, při kterém se definitivně rozloží poslední vlákna masa (a víceméně odpadnou), chrupavčité tkáně změknou a zesklovatí. V této podobě se vazivem obalené rosolovité hrudky spíše srkají a polykají vcelku, protože se nedají rozžvýkat (nebo jen s krajním úsilím), jak píše v knize The Moose Book Samuel Merril. Podobně jako u Eskymáků lojové kostky nebo rozehřátý tuk zahřejí strávníka na duchu i na těle a dodají mu pocit plného žaludku.

Autoři:



Nejčtenější

Sex s pěti lidmi za 24 hodin. Máme právo být coury, říká provokatérka

Je inteligentní, sebevědomá, nenapodobitelná. A hlásá „Všechnu moc courám“. Na...

Chce zbavit slovo běhna špatných konotací. „Coura je někdo, kdo nestaví mezi sebe a svou touhu užít si sex morální...

Operace Pandora: jak chtěli Sověti rozpoutat občanskou válku v USA

Oleg Kalugin šéfoval řadu let operacím KGB na ruském území. Právě on o tajné...

Pomocí cílených dezinformací se KGB po dvacet let pokoušela vyvolat ve Spojených státech rasové nepokoje, které by...



Mileniálové se bojí sahat na maso. Obchody to stojí víc obalů

Mladá generace si podle průzkumů britského obchodního řetězce nechce přiznávat,...

Ať se zvířata zabíjí, porcují, ať se kusy jejich těl prodávají. Jen ať to nepřipomíná maso. A hlavně abychom se toho...

Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

OBRAZEM: Až se tají dech. Odvážné krásky pózují se šelmami

Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem...

Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem práce ruské fotografky Olgy Barentsevové...

Další z rubriky

Vraždící prohibice: vláda úmyslně trávila alkohol, lidé umírali

„Chceme pivo.“ Pochodující pánové to v roce 1919 viděli jasně. Neuspěli však. A...

Stála kolem 10 tisíc lidských životů, osleplých či jinak trvale postižených za sebou nechala dalších více než 30 tisíc....

Sex s pěti lidmi za 24 hodin. Máme právo být coury, říká provokatérka

Je inteligentní, sebevědomá, nenapodobitelná. A hlásá „Všechnu moc courám“. Na...

Chce zbavit slovo běhna špatných konotací. „Coura je někdo, kdo nestaví mezi sebe a svou touhu užít si sex morální...

Záhadná kocovina: každá je jiná, proto o ní věda ví málo

V otázce kocoviny je věda přísná a strohá: Chcete se jí vyhnout? Nepijte.

Bolest hlavy, závratě, nejistý žaludek, neuhasitelná žízeň, ale i přecitlivělost na světlo či hluk. Kdo to někdy...

Najdete na iDNES.cz