Extrémní gastronomie: losí čenich je dvoukilová výzva

aktualizováno 
Z uloveného losa získáte po důkladném zpracování více než čtvrt tuny kvalitního masa. Největší odměnou je však pro lovcům porce nadvakrát převařeného losího čenichu. A to přes to, že jeho tuhá chrupavčitá tkáň je pro lidský organismus téměř nestravitelná.

Dospělý samec losa evropského trumfne hmotností i majestátního jelena téměř dvojnásobně. Přesto je v lesích téměř neviditelný. Tichý, ostražitý, opatrný. | foto: commons.wikimedia.org/Przykuta

Zvyk pojídat čenich ulovených losů je mezi domorodými seveřany široce rozšířený a výjimkou z tohoto pravidla nejsou ani indiáni Kutčinové, kteří osidlují rozsáhlá území Aljašky za polárním kruhem. Právě jejich tradiční metodika zpracování jinak „odpadního“ masa se ujala i ve Finsku a Norsku, kde se používá při loveckých hodech, pořádaných po odstřelu kusů chovaných v oborách, stejně jako během Moose festivalů v Kanadě.

Porcování sekerou a dlouhá příprava

Jak tedy ideálně připravit losí čenich? Tmavý a kožnatý „hrot“ na špičce losí hlavy musí být nejprve oddělen od zbytku těla. Nečekejte ovšem chirurgicky přesný řez. Rána se obvykle vede sekyrou a kromě části s výraznými nozdrami je odseknut i kus horní čelisti. Nožem, nebo odtesáváním sekyrou jsou odstraněny všechny na povrchu vystupující chrupavčité části a zuby. Následně je nad mírným plamenem kus masa o velikosti volejbalového míče dlouze opalován.

Fotogalerie

Cílem je zbavit ho kompletně ochlupení uvnitř nosu a vnější povrchové srsti. Natáčení a opalování vyžaduje zručnost, ale také fyzickou výdrž, protože se zhruba dvoukilovým čenichem balancujete nad ohněm 30 až 60 minut a nesmí vám upadnout do popela. Výsledkem by mělo být na povrchu hladké a teplem načaté maso, připravené pro další práci kuchaře.

Poté ještě nožem dočistíte připečené kousky chlupů a můžete čenich nakrájet na tenké plátky. Každý z nich je přitom průřezem tuhou tkání pysků, chrupavek a jemné výstelky nozder a nakonec hrubé špičky nosu.

Extrémní gastronomie

Právě špička, která je co do velikosti porce nejmenší, představuje královský kousek. Aby se čenich stal stravitelnějším, je naložen do slaného láku. V něm si může, v závislosti na zamýšleném způsobu konzumace, poležet i několik týdnů. V tom případě se odleželé plátky přežvykují syrové.

Nedočkaví napodobitelé Kutčinů ale raději po několika hodinách čenich z nálevu vyjmou a po dvě až tři další hodiny ho vaří. Mimochodem, vývar je mimořádně silné chuti, ne nepodobné hovězí polévce, a je prý velmi posilující.

Samo velké finále pak zahrnuje druhé převaření plátků čenichu, při kterém se definitivně rozloží poslední vlákna masa (a víceméně odpadnou), chrupavčité tkáně změknou a zesklovatí. V této podobě se vazivem obalené rosolovité hrudky spíše srkají a polykají vcelku, protože se nedají rozžvýkat (nebo jen s krajním úsilím), jak píše v knize The Moose Book Samuel Merril. Podobně jako u Eskymáků lojové kostky nebo rozehřátý tuk zahřejí strávníka na duchu i na těle a dodají mu pocit plného žaludku.

Autoři:


Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu...

Nejčtenější

Kruté metody poprav: ušlapání slonem a řezání zaživa

Lyngchi bylo jedním z nejnehumánnějších způsobů poprav, které historie přinesla.

Trest smrti je z principu definitivní záležitost. V leckterých společnostech se však nezdál dostatečně uspokojivý....

Studie o intimním životě mužů: první sex mají v průměru v 18 letech

První se si muži dopřávají v průměru v osmnácti letech, tvrdí výzkum.

Trvala po dva roky a vědci při ní vyzpovídali přes 12 tisíc mužů. Zajímal je jejich vstup do sexuálního života, jejich...



Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...

VIDEO: Různé tváře orgasmu. Jinak vypadá v Evropě a jinak v Asii

Zřetelné výrazy obličeje interpretují bolest i potěšení napříč kulturami.

Bolest se do našich tváří vpisuje docela stejně, bez ohledu na to, z které části planety jsme. Orgasmus však nikoli. My...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

Další z rubriky

OBRAZEM: Těla jako plátna. V Londýně se konal festival tetování

Někteří měli na těle víc inkoustových ploch než míst nedotčených tetováním....

Někteří měli na těle víc inkoustových ploch než míst nedotčených tetováním. Mnozí další ho doplnili modifikacemi...

VIDEO: Chlap je pro nás zaplacená složenka, tvrdí české prostitutky

Ilustrační snímek

Obě se k sexuální práci dostaly ze sociálních důvodů. Zažily, jak náročný první sex za úplatu je. Trpí také stigmatem...

Mafie a citrony. Zločinná síť možná vznikla na Sicílii z pěstování ovoce

Na Sicílii měla samozřejmě kořeny i rodina fiktivního mafiánského kmotra Vita...

Na začátku byli předáci, kteří zajišťovali práci na výnosných sicilských citronových plantážích. Postupně ve svých...

Vyhrajte jednu z poukázek na 500 nebo 1 000 Kč na nákup ve Fresh Corner a MOL
Vyhrajte jednu z poukázek na 500 nebo 1 000 Kč na nákup ve Fresh Corner a MOL

V době od 15. 10. 2018 00:00 do 21. 10. 2018 23:59 odpovězte komentářem pod text soutěže na otázku: „Čím zabavujete svoje dítko při dlouhých cestách autem?“ Vyhrajte jednu z tankovacích karet v hodnotě 500 Kč, nebo 1000 Kč na nákup pohonných hmot i občerstvení na čerpacích stanicích MOL v konceptu Fresh Corner.



Najdete na iDNES.cz