Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

aktualizováno 
Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm bedlivých očí vzbuzuje u leckoho paniku. Pavouci většinu lidí prostě děsí. Obyvatelé několika kontinentů se však nebrání nechat si naservírovat osminohé opečené či fritované tělo na talíři nebo špejli.

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii. | foto: Profimedia.cz

Přesto se v řadě zemí světa na tyto mimořádné bezobratlé lovce pohlíží úplně jinou a pro nás Středoevropany nepochopitelnou optikou. V jihovýchodní Asii, Africe, australské buši nebo Jižní Americe jsou zpestřením jídelníčku. A všude tu platí, že čím je pavouk větší a masitější, tím je lepší. Vše je otázkou přístupu. Když spočteme počet obyvatel exotických zemí, kde ke konzumaci pavouků přistupují s chutí, musíme připustit, že na světě je více lidí, kteří mají pavouky na talíři rádi. Jako předkrm nebo zákusek. A to navzdory tomu, že právě v těchto zemích narazíme na ty nejjedovatější, nejrychlejší a největší exempláře vůbec.

Fotogalerie

Pokud se k ochutnávce někdy odvážíte, nenechejte se zmást turistickým pozlátkem a uměle propagovanou exotikou. Takové kambodžské město Skuon je dnes sice celoroční širokou nabídkou fritovaných a restovaných pavouků pro adrenalinové výletníky proslavené, ale s nějakou tradicí to má jen pramálo společného. Ještě před čtyřiceti lety by tu nikdo z místních dobrovolně pavouky nejedl. Období jejich kulinářské slávy zde totiž nastalo až s nástupem teroru Rudých Khmérů (1974 až 1979) a následného hladomoru.

Pochoutka v podobě listového sklípkana Haplopelma albostriatum, kterého zde pod názvem a-ping seženete za necelých 300 rielů (tedy necelé dvě koruny), se vám může zatraceně prodražit. Problémem je „sériová výroba“ celého produktu. Pavouci jsou hromadně sbíráni v širokém okolí města, na půdách plných netopýřího trusu, v kanalizačních propustích, ve stájích a chlévech. Jejich jemná srst je nejrůznějších zvířecích a lidských exkrementů plná. O čerstvosti nemůže být řeč, protože z venkova putují živí i mrtví sklípkani několik dní.

Pan obr. Sklípkan největší (Theraphosa blondi) je na talíři pořádnou porcí.

Pan obr. Sklípkan největší (Theraphosa blondi) je na talíři pořádnou porcí.

Pouliční prodavačka nabízí v kambodžském Phnompenhu smažené tarantule.

Pouliční prodavačka nabízí v kambodžském Phnompenhu smažené tarantule.

Negativní výsledek pak završí finální úprava, během níž jsou pavoukům zmáčknuty a naklepány končetiny a celý kus je pak ponořen do dochucující tresti. Ta obsahuje sůl, česnek, glutamát sodný, pálivou omáčku... a rozkládající se zbytky předchozích pavouků, včetně obsahu jejich střev, vajíček a rozkládajících se orgánů. To vše pochopitelně v hygienickém standardu rušného východoasijského tržiště v horkých tropech, kde tato kaše na slunci uzrává několik dlouhých dní. Názory odvážných konzumentů na samotnou chuť se příliš neliší. Kvůli fritování ve starém oleji chutnají upražení pavouci jako... strouhanka ve starém oleji.

Sklípkan na přírodní způsob

Extrémní gastronomie

Kam tedy vyrazit za skutečně dobrým a čerstvým pavoukem? Milovníkům této nekonvenční stravy je dnes zasvěcena Venezuela. Ve zdejších pralesích si je můžete volně nalovit a upravit podle chuti. Jen je ze země nesmíte vyvážet. A který druh si vybrat? Domorodci z kmene Piraoa směle doporučují zástupce Theraphosa blondi, kterého čeští chovatelé znají jako sklípkana největšího. Název vůbec nepřehání: s rozpětím nohou přesahuje třicet centimetrů (hlavohruď a zadeček měří 12 centimetrů) a s čtvrtkilovou váhou je současně i nejtěžším známým pavoukem na světě.

Ulovit tohoto goliáše, který je schopen „sundat“ neopatrného ptáka, ještěrku nebo hlodavce, vyžaduje trochu cviku. Ale nebojte, na jeho odchyt se tu specializují už malé děti, které za denního světla klacíky vydráždí sklípkana schovaného v dutině, poté ho přimáčknou k zemi a zalomením nožiček ho znehybní. S odchytem jsou spojena dvě rizika: bolestivé kousnutí umocněné jedem (který ale „funguje“ jen na živočichy do zhruba půlkilové váhy) a palčivá vyrážka či akutní zánět spojivek, který způsobí jemné chloupky z pavoučího zadečku. Tento únikový a obraný reflex sklípkanů ostatně důvěrně znají naši chovatelé.

A dál? Není třeba kazit si chuť pravého pavoučího těla umělými přísadami. Lidé z Piraoa nabodnuté sklípkany jen opékají nad mírným ohněm, aby je zbavili ochlupení. Když uslyšíte pískavý zvuk, který je způsoben vzduchem unikajícím z pavoučích kloubů, je svačina hotová. Připečené „maso“ z nožiček má lehce vodnatou konzistenci a svou specifickou chutí mírně evokuje nesolená tresčí játra.

Autor:




Nejčtenější

MOgirl Esu studuje uměleckou školu, fotí a jednou si možná otevře tetovací...
Miluji svíčkovou a nesnáším rasismus, říká MOgirl Esu

Spíše než na vzhled dá u mužů na charisma a povahu. „Mám ráda dominantní typy a hlavně srovnané názory, které mě zaujmou,“ říká MOgirl Esu. A dodává, že...  celý článek

Peloton čeká na startu těsně za vozem ředitele závodu
Poslední den s Michele Scarponim. Mezi cykloprofíky v autě ředitele závodu

Radost, obavy, dokonce i strach o život. Ve voze ředitele cyklistického závodu Tour of the Alps z Rakouska do severní Itálie, kterého se minulý týden účastnily...  celý článek

Do smrti byla podle svého lékaře bez chronických onemocnění.
Žít single a jíst syrové maso, radila na dlouhověkost nejstarší žena světa

Byla posledním žijícím člověkem na světě, jehož rok narození začínal číslovkou 18. Byla svědkem dvou světových a bezpočtu jiných válek, nástupu a porážky...  celý článek

Další z rubriky

„Jestli jsem blázen? Podle obvyklých standardů samozřejmě jsem!“ říkával hrdě...
Opustil dobré místo a stal se ikonou bezdomovců. Hlásal nenávist a lásku

Neměl byt, přesto se necítil bezdomovcem. Veškerý majetek se mu vešel do nákupního vozíku, právě proto se o něj však nebál. Na ulici se ocitl poté, co odešel z...  celý článek

Vztahy s přáteli, rodinou, partnerem jsou pro spokojený a zdravý život více než...
Výzkum odhalil klíč ke štěstí a zdraví. Jsou jím vztahy s bližními

Geny, finanční situace, inteligenční kvocient, sociální postavení, to vše je důležité. Pro to, zda prožijete šťastný život, jsou však rozhodující kvalitní...  celý článek

Paralyzovaný muž se může díky implantátům v mozku sám najíst
VIDEO: Paralyzovaný muž se pomocí implantátů v mozku sám najedl

Natáhl ruku, nabral do lžíce šťouchané brambory a soustu vsunul do úst. Sám. Bez cizí pomoci. Poprvé po osmi letech, od doby, kdy jej nehoda zanechala...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.