Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: Vejce vařená v moči mladých chlapců

Ona tradice se drží v osmitisícovém čínském městě Dongyang stovky let. Minulost z ní neudělaly ani odsudky moderní vědy, ani hygienické ohledy, ani kulturní pokrok. Na jaře se tu tak stále na ulicích vaří vejce. V moči mladých chlapců.
Gesto konzumenta vajec Tong Zi Dan je oslavné a spokojené, „lahůdku“ by však...

Gesto konzumenta vajec Tong Zi Dan je oslavné a spokojené, „lahůdku“ by však přimělo vyzkoušet jen málokoho, kdo není tradicí odkojen. | foto: Profimedia.cz

Čtete dobře. Když se nachýlí onen správný jarní čas, začnou po vzájemné domluvě základní školy v osmisettisícovém Dongyangu netrpělivě obcházet první pouliční prodejci. Po dohodě s učiteli pak instalují na chlapeckých toaletách čtrnácti místních prvostupňových vzdělávacích institucí hezkou řádku lavorů a kbelíků. Všichni zúčastnění dobře vědí proč.

Jsou určeny pro velkokapacitní sběr dětské moči, přesněji řečeno moči chlapecké. Ani to ale vlastně není zcela přesné. Shromažďovaná moč musí pocházet jen od chlapců mladších deseti let. Starší mohou i nadále běžně využívat toalet, protože o jejich „produkci“ zájem není. Správný Tong Zi Dan, což znamená v překladu vajíčka mladých chlapců, je totiž možné vyrobit jen z moči „mladé, pubertálními hormony nezkažené“.

Nikdo z místních se tomuto počínání nediví, tradice je to stará stovky let. A každý, kdo zapátrá v paměti, si jistě vzpomene na svá školní léta, během kterých na jaře také vykonával malou potřebu do kbelíku.

Ze školy hned na ulici

Tou dobou už ale začíná být rušno i na ulicích. Objevují se tu první stánky, vybavené velkými hrnci a plynovými hořáky. Prodavači už netrpělivě čekají na „svou várku“ tekutiny. Kdo začne jako první, bude mít nad konkurencí velký náskok. Někdy pomocníci, jindy sami školáčci uvolnění dočasně z výuky, chvátají s plnými kbelíky k hrncům a s vervou přelévají žlutě zabarvenou tekutinu dovnitř. Když je hrnec, obvykle dvacetilitrový, rovnoměrně naplněn čerstvými syrovými vejci a močí, může se pod ním oheň zapálit. A pak se čeká. A u stánků s bublajícími hrnci se už začínají tvořit první hloučky potenciálních klientů.

Asi není nutné dodávat, že převařovaný tekutý obsah hrnce nevoní právě libě. Tím ale zábava nekončí. Poté, co jsou vejce uvařena natvrdo, vylije se tekutina do kanalizace nebo jen tak na ulici. Následně jsou skořápky vajec pomačkány, aby došlo k narušení pevného vápenatého obalu, a cyklus donášky moči a varu, teď už pomalého, se opakuje. Zhruba po třech hodinách od začátku celé akce je možné začít s prodejem prvních vajec.

Tou dobou je pochopitelně atmosféra na ulicích plná právě tak dychtivého očekávání, jako nevábného puchu. Většina z lidí ve frontách kolem stánků s hrnci si koupí alespoň jedno vejce, ale najdou se tací, kteří je skupují po tuctech. Někdo si je odnáší domů, jiní je ochutnávají přímo na ulici. Cena je skutečně lidová, kolem 1,5 juanu, tedy asi pětikoruny. I takový zisk ale prodejce motivuje, za normální vejce by si neřekli více než polovinu.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • „Jsou lahodné a vynikající, dokázala bych jich sníst třeba deset,“ prozradila zvědavým evropským novinářům slečna Li. „Poté, co jsem je poprvé ochutnala, stala jsem se na nich doslova závislá.“

    Zdaleka ne všichni místní však sdílejí nadšení pro páchnoucí ulice. Narazíte i na ty, kteří říkají, že za posledních třicet let neochutnali tradiční pokrm ani jednou a že jim je z „jarního puchu v Dongyangu“ špatně. Není divu, prodejců jsou stovky a jejich stánky s bublajícími hrnci lemují většinu chodníků v centru. Někteří fandové Tong Zi Dan se často osobně vydávají do škol, aby si moč odnesli přímo k sobě domů a připravili si vejce podle vlastní chuti. Mezi ně patří hlavně ti, kdo si zakládají na delší době „louhování“, tak aby nedošlo k převaření vajec. Správně připravené vejce má mít bílek barvy světlého jantaru, zatímco střed žloutku by měl být lehce bronzově nahnědlý.

    Pokud jde o samotnou chuť, je prakticky zbytečné ji nějak komentovat. Konzistence vejce zůstává stejná jako po běžném uvaření, jen chutná velmi výrazně po močovině. Ta částečně může za to, že vejce není potřeba dochucovat či solit, je dost výrazné samo o sobě.

    A jak dodávají prodejci a jejich nadháněči: Každý by měl na jaře sníst alespoň jedno. Tong Zi Dan má totiž napomáhat napravení krevního oběhu, snižování výchylek tlaku a sloužit jako prevence infarktu. O skutečném efektu tohoto pokrmu na lidské zdraví se čínští doktoři přou. Například lékař Wu Yunhua, praktikující tradiční čínskou medicínu, chválí blahodárné působení chlapecké moči na oběhový systém, zabránění usedání krve v těle a nastartování „yin“ konzumenta. Také prý výrazně snižují vnitřní teplo jednotlivce.

    Huang Jian, který je primářem oddělení nefrologie v nemocnici Jinhua, se svým kolegou nesouhlasí. Přesto říká jen tolik: „Moč vyloučená z lidského těla prakticky neobsahuje žádné látky prospívající lidskému zdraví. Pro konzumaci takto upravených vajec tedy není žádný důvod, přičemž se musí počítat s řadou hygienických rizik. Je to ale zdejší tradice.“

    A ne ledajaká. I když město Dongyang zaujímá vůči jarním „vejcím mladých chlapců“ rozporuplné stanovisko, v roce 2008 radnice prosadila uznání Tong Zi Dan coby nehmotného kulturního dědictví. Úprava vajec varem v moči mladých chlapců se svou popularitou neomezila jen na Čínu. S velkou chutí ji začali propagovat i evropští a američtí zastánci paleodiety.

    Autoři:

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

    Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

    VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

    Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

    Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

    Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    • Nejčtenější

    Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

    30. dubna 2024

    Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin....

    Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

    29. dubna 2024

    Zajímají se o sex s roboty spíše lidé, kteří straní svobodomyslnému přístupu k sexu? Jaký vztah k...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Vilný stařec vábil do bytu nezletilé. Pak je nutil k sexuálním výstřednostem

    2. května 2024

    Premium V tom kvartýru se něco děje!“ Tak začala toho dubnového odpoledne roku 1972 na stanici VB své...

    Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

    3. května 2024

    Delší život, snížení rizika infarktu a mrtvice. A potřeba není speciální program ani nástroje,...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Bezhlavý vekslák byl jediný Markovičův nedořešený případ. Důkazy nestačily

    1. května 2024

    Premium Legendární vyšetřovatel Jiří Markovič vypátral pětinásobného vraha Hojera, dostal spartakiádního...

    OBRAZEM: Život z té světlejší stránky. Fotky ukazují komickou tvář přírody

    4. května 2024

    Legrační gesta, zaskočené grimasy, nepříliš důstojné pózy, trapné situace. Alespoň z našeho,...

    Svět už nikdy nebude tak pomalý jako dnes, říká odborník na digitální inovace

    3. května 2024  17:15

    Premium Jak změnit svoji práci na nepráci? O co jde? Můžeme dělat, co nás baví, a nevnímat to jako práci....

    Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

    3. května 2024

    Delší život, snížení rizika infarktu a mrtvice. A potřeba není speciální program ani nástroje,...

    Vtip je sofistikovaný proces, improvizaci moc nevěřím, říká stand-up komik Tigran

    2. května 2024

    Premium Vyzkoušel snad všechno, než zjistil, že se uživí humorem. Tvrdí o sobě, že je introvert, a ve svých...

    Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

    Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

    Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

    Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

    Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

    Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

    Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

    Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

    Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

    Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...