Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: tamilok je chutný mořský mlž, polyká se i živý

Pokud vás na Filipínách pozvou, abyste ochutnali postrach starých námořníků, odložte romantické představy stranou. Servírovat se totiž nebude ani obří žralok, ani obludná krakatice z hlubin. Místní vám nabídnou pokrm tamilok, tedy mísu plnou vařených šášní. Mořských mlžů.
Není nad čerstvé zboží. Šášeň se vytahuje z moře ve dřevě, které prohryzává....

Není nad čerstvé zboží. Šášeň se vytahuje z moře ve dřevě, které prohryzává. Konzumovat se dá jak živá, tak tepelně upravená. | foto: commons.wikimedia.org

Místní však mají pravdu, šášeň lodní (Teredo navalis) byla opravdu nejobávanějším mořským tvorem, než železo a ocel nahradily při stavbě lodí dřevo. Mlž výrazně podlouhlého tvaru totiž dřevěný materiál ponořený ve vodě doslova miluje. Jeho dvoucentimetrové čelistní vrtáky zvládly rozložit holandské hráze, mola na řece Temži i slavné španělské loďstvo. Původně byla šášeň doma jen v Atlantickém oceánu, námořní provoz ji spolu s obchodem rozšířil do všech světových oceánů.

Zatímco dělníci přístavních správ zkoušeli šášně držet v šachu nejrůznějšími preventivními opatřeními, včetně vlévání louhu do vody, na Filipínách se k mlžům postavili zcela jinak. S pomocí kmenů ponořených do vody začali šášně lapat a po rozštípání dřevěné návnady je s chutí konzumovali. Vařené i syrové.

Čerstvost poznáte podle slizu

Specialita tamilok se tu servíruje dodnes a patří mezi nejznámější delikatesy této ostrovní republiky. Obyvatelé ostrova Palawanu na dotazy turistů, o co se vlastně jedná, často šibalsky odpovídají: „Je to ta nejdelší ústřice, kterou jste jedli.“

Nejčerstvější kousky jsou volně k zakoupení u stánkařů lemujících silničky v okolí bažin a mangrovů Puerto Princesa. Je to doslova u zdroje, nahnilé kmeny a kořeny stromů z mořskou vodou prosolených mokřin se nosí přímo na asfalt, kde se před zraky zákazníků mačetami rozsekávají. Podlouhlé dutiny ve dřevě skrývají malé i velké šášně a nález mimořádného exempláře je spojen s obdivným vískáním a pochvalným zvoláním: Masabor gale!“ („Opravdu chutný kousek!“). V igelitových sáčcích nebo polystyrenových boxech se ve vlastním slizu topí desítky dlouhých a tučných „červů“. Výběr je jen na vás.

Za částku přibližně 80 korun českých (zhruba 120 filipínských pesos) pořídíte jen jednoho šedesáticentimetrového macka nebo několik menších. Uvidíte ale, že to bude bohatě stačit. V restauracích se sice dostanete k plnému talíři provařených šášní za výrazně nižší cenu, ale čerstvost zboží stejně jako jeho původ už nemáte pod kontrolou, zatímco tady si sami vybíráte z hemživé hmoty. Stejně jako by prodavače v zelenině nemělo urazit, když poklepáváte na meloun, abyste zjistili jeho vyzrálost, i tady můžete namočit prst do vyměšovaného slizu a ochutnat, jestli tu zboží nestojí už moc dlouho. Je to důležité, zvláště pokud si budete chtít sníst svůj tamilok syrový.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Chuť tamiloku (pokud vynecháme tradiční dochucující pálivou omáčku-marinádu kinilaw nebo kokosový ocet sukang tuba) se skutečně blíží pravým ústřicím. Zdroj slané chuti vychází z prostředí, ve kterém tamilok žije, stejně jako vycházejí dřevnaté oříškové tóny z potravy mlže.

    Navzdory svému nevábnému vzhledu je tamilok navýsost výživnou pochoutkou. Jeho měkké tkáně ve velkých koncentracích obsahují železo, vápník, zinek a vitamíny A a B 12. Vlastní kalorický obsah závisí na velikosti šášně. A vlastní konzumace? Tamilok můžete jíst s pomocí holých rukou (pro jeho slizovitou kluzkost to ale není moc praktické) nebo hůlkami. Každopádně se nekouše, polyká se v celku. I proto se řadí do kategorie pokrmů zvaných filipínsky „pulutan“, tedy „jídlo, které se hojně zapíjí vodou“.

    Na jedno srknutí se s ním ale nevypořádáte, soukáte jej do sebe skoro půl minuty. Právě proces, při kterém se živý slizký „červ“ postupně srovnává mezi ústy, jícnem a hltanem, vyvolává u nezkušených konzumentů často pocit dávení. Konzumujete-li ho živého, udusí se cestou trávicí trubicí do žaludku.

    Autoři:

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

    Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

    VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

    Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

    To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

    Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

    • Nejčtenější

    Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

    30. dubna 2024

    Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin....

    Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

    29. dubna 2024

    Zajímají se o sex s roboty spíše lidé, kteří straní svobodomyslnému přístupu k sexu? Jaký vztah k...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Vilný stařec vábil do bytu nezletilé. Pak je nutil k sexuálním výstřednostem

    2. května 2024

    Premium V tom kvartýru se něco děje!“ Tak začala toho dubnového odpoledne roku 1972 na stanici VB své...

    Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

    3. května 2024

    Delší život, snížení rizika infarktu a mrtvice. A potřeba není speciální program ani nástroje,...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Bezhlavý vekslák byl jediný Markovičův nedořešený případ. Důkazy nestačily

    1. května 2024

    Premium Legendární vyšetřovatel Jiří Markovič vypátral pětinásobného vraha Hojera, dostal spartakiádního...

    OBRAZEM: Život z té světlejší stránky. Fotky ukazují komickou tvář přírody

    4. května 2024

    Legrační gesta, zaskočené grimasy, nepříliš důstojné pózy, trapné situace. Alespoň z našeho,...

    Svět už nikdy nebude tak pomalý jako dnes, říká odborník na digitální inovace

    3. května 2024  17:15

    Premium Jak změnit svoji práci na nepráci? O co jde? Můžeme dělat, co nás baví, a nevnímat to jako práci....

    Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

    3. května 2024

    Delší život, snížení rizika infarktu a mrtvice. A potřeba není speciální program ani nástroje,...

    Vtip je sofistikovaný proces, improvizaci moc nevěřím, říká stand-up komik Tigran

    2. května 2024

    Premium Vyzkoušel snad všechno, než zjistil, že se uživí humorem. Tvrdí o sobě, že je introvert, a ve svých...

    10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
    10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

    V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

    Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

    Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

    Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

    Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

    Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

    Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

    Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

    Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

    Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

    Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...