Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: tamilok je chutný mořský mlž, polyká se i živý

aktualizováno 
Pokud vás na Filipínách pozvou, abyste ochutnali postrach starých námořníků, odložte romantické představy stranou. Servírovat se totiž nebude ani obří žralok, ani obludná krakatice z hlubin. Místní vám nabídnou pokrm tamilok, tedy mísu plnou vařených šášní. Mořských mlžů.

Není nad čerstvé zboží. Šášeň se vytahuje z moře ve dřevě, které prohryzává. Konzumovat se dá jak živá, tak tepelně upravená. | foto: commons.wikimedia.org

Místní však mají pravdu, šášeň lodní (Teredo navalis) byla opravdu nejobávanějším mořským tvorem, než železo a ocel nahradily při stavbě lodí dřevo. Mlž výrazně podlouhlého tvaru totiž dřevěný materiál ponořený ve vodě doslova miluje. Jeho dvoucentimetrové čelistní vrtáky zvládly rozložit holandské hráze, mola na řece Temži i slavné španělské loďstvo. Původně byla šášeň doma jen v Atlantickém oceánu, námořní provoz ji spolu s obchodem rozšířil do všech světových oceánů.

Zatímco dělníci přístavních správ zkoušeli šášně držet v šachu nejrůznějšími preventivními opatřeními, včetně vlévání louhu do vody, na Filipínách se k mlžům postavili zcela jinak. S pomocí kmenů ponořených do vody začali šášně lapat a po rozštípání dřevěné návnady je s chutí konzumovali. Vařené i syrové.

Čerstvost poznáte podle slizu

Specialita tamilok se tu servíruje dodnes a patří mezi nejznámější delikatesy této ostrovní republiky. Obyvatelé ostrova Palawanu na dotazy turistů, o co se vlastně jedná, často šibalsky odpovídají: „Je to ta nejdelší ústřice, kterou jste jedli.“

Fotogalerie

Nejčerstvější kousky jsou volně k zakoupení u stánkařů lemujících silničky v okolí bažin a mangrovů Puerto Princesa. Je to doslova u zdroje, nahnilé kmeny a kořeny stromů z mořskou vodou prosolených mokřin se nosí přímo na asfalt, kde se před zraky zákazníků mačetami rozsekávají. Podlouhlé dutiny ve dřevě skrývají malé i velké šášně a nález mimořádného exempláře je spojen s obdivným vískáním a pochvalným zvoláním: Masabor gale!“ („Opravdu chutný kousek!“). V igelitových sáčcích nebo polystyrenových boxech se ve vlastním slizu topí desítky dlouhých a tučných „červů“. Výběr je jen na vás.

Za částku přibližně 80 korun českých (zhruba 120 filipínských pesos) pořídíte jen jednoho šedesáticentimetrového macka nebo několik menších. Uvidíte ale, že to bude bohatě stačit. V restauracích se sice dostanete k plnému talíři provařených šášní za výrazně nižší cenu, ale čerstvost zboží stejně jako jeho původ už nemáte pod kontrolou, zatímco tady si sami vybíráte z hemživé hmoty. Stejně jako by prodavače v zelenině nemělo urazit, když poklepáváte na meloun, abyste zjistili jeho vyzrálost, i tady můžete namočit prst do vyměšovaného slizu a ochutnat, jestli tu zboží nestojí už moc dlouho. Je to důležité, zvláště pokud si budete chtít sníst svůj tamilok syrový.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Chuť tamiloku (pokud vynecháme tradiční dochucující pálivou omáčku-marinádu kinilaw nebo kokosový ocet sukang tuba) se skutečně blíží pravým ústřicím. Zdroj slané chuti vychází z prostředí, ve kterém tamilok žije, stejně jako vycházejí dřevnaté oříškové tóny z potravy mlže.

    Navzdory svému nevábnému vzhledu je tamilok navýsost výživnou pochoutkou. Jeho měkké tkáně ve velkých koncentracích obsahují železo, vápník, zinek a vitamíny A a B 12. Vlastní kalorický obsah závisí na velikosti šášně. A vlastní konzumace? Tamilok můžete jíst s pomocí holých rukou (pro jeho slizovitou kluzkost to ale není moc praktické) nebo hůlkami. Každopádně se nekouše, polyká se v celku. I proto se řadí do kategorie pokrmů zvaných filipínsky „pulutan“, tedy „jídlo, které se hojně zapíjí vodou“.

    Na jedno srknutí se s ním ale nevypořádáte, soukáte jej do sebe skoro půl minuty. Právě proces, při kterém se živý slizký „červ“ postupně srovnává mezi ústy, jícnem a hltanem, vyvolává u nezkušených konzumentů často pocit dávení. Konzumujete-li ho živého, udusí se cestou trávicí trubicí do žaludku.

    Autoři:


    Nejčtenější

    Nepřibližujte se, varovala pastevce kosmonautka Těreškovová

    Z Valentiny Těreškovové se stala celebrita. A samotný let byla velká výzva.

    Jako první žena se dostala do vesmíru a sklidila za to aplaus na Východě, pozorné pohledy na Západě a uznání a respekt...

    Sex v letadle: vedou toalety, sex s cizím pasažérem není výjimkou

    Sex v letadle je velmi výjimečný. Přesto se však odehrává a rozhodně ne vždy je...

    Nejčastěji se sex v letadle podstupuje se stálým partnerem, hned poté je to však cizí spolucestující, člen nebo členka...



    Lásku pro život potřebuji stejně jako vzduch, říká MOgirl Joszephine

    Tvrdohlavá, upřímná, spontánní. Tak se charakterizuje MOgirl Joszephine. A...

    Svou ideální budoucnost vidí doprovázenou tetovacím studiem. Hned však dodává, že žije přítomností, proto se i tato...

    OBRAZEM: Naháči propagovali jízdou Londýnem cyklistickou dopravu

    Jsem tady! Bez studu a na protest proti závislosti na automobilové dopravě a...

    Jsem tady! Bez studu a na protest proti závislosti na automobilové dopravě a neohleduplnosti řidičů k cyklistům. Foto z...

    Se skinheady se teď už stýkám jen přes skútry Vespa, říká David Matásek

    Overdrive - David Matásek

    Není jen reklamní ozdobou českého klubu Vespa. Patří k jeho dlouholetým členům. „Že by mě tam měli jako nějaký voňavý...

    Další z rubriky

    OBRAZEM: Panenky pro drsné chlapy. Malá vlkodlačata jsou jako z hororu

    Stopu roztomilosti jim neupřete, také však děsí. Vypadají jako skutečná...

    Stopu roztomilosti jim neupřete, také však děsí. Vypadají jako skutečná vlkodlačata, která do vašeho obývacího pokoje...

    Nafukovací panna i pytlíkový čaj. Seznamte se s válečnými vynálezy

    Projekt Borghild na výrobu nafukovacích panen pro nacistické vojáky měl nařídit...

    Války znamenaly především utrpení a zkázu, přinesly však i mnohé technické novinky. Seznamte se s těmi bizarními i s...

    Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

    Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

    Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii....

    Advantage Consulting, s.r.o.
    HLAVNÍ ÚČETNÍ (Plzeň)

    Advantage Consulting, s.r.o.
    Plzeňský kraj, Středočeský kraj
    nabízený plat: 30 000 - 45 000 Kč

    Najdete na iDNES.cz