Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

aktualizováno 
Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru. Není jen ozvěnou starých dob, jeho obliba dnes stoupá. Porážet psy je totiž v Jižní Koreji legální.

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát. | foto: Profimedia.cz

Mýty, polopravdami a kritikou opředený bosintang je v pořadí čtvrtým nejčastěji konzumovaným jídlem v Jižní Koreji. Roční obrat jeho hlavní suroviny, psího masa, přesahuje pět miliard dolarů ročně, překonává hovězí i vepřové a těsně dotahuje na kuřecí.

Ryzí chuť Koreje

Fotogalerie

„Když se někde sejde dvacet Korejců, minimálně jeden z nich nejspíš bude hlasitým zastáncem tohoto pokrmu a jeden jeho velkým odpůrcem a zbytku to nejspíš bude jedno,“ vysvětluje postoj místních k psímu vývaru Oh Keum-il, soulský kuchař, který se na psí recepty specializuje. Procestoval kvůli nim celou zemi, dokonce se v rámci gastronomického zájezdu podíval i na zakázaný sever.

„Já tu polévku ráda nemám, řada přátel mého muže ji doslova nesnáší,“ vypráví Chris Santorsová, která se do Koreje přivdala před deseti lety a dosud se s jejími zvyky sžívá. „A můj muž? Není z té polévky úplně vedle, ale prostě si ji jednou za čas dá. V jeho rodině se jedla a pořád jí velmi často.“

Právě efekt rodiny, která se schází nad společným jídlem, jehož nedílnou částí bývá i polévka z psího masa, hraje v setrvávající popularitě bosintangu velkou roli. Krutostí přípravy nebo neoprávněným barbarstvím argumentuje spíše mladší generace, bouřící se obecně proti mnohým zažitým konvencím, a zahraniční ochránci zvířat.

Maso už vám dnes připraví řezník

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Velká část ctitelů psí polévky si ji dnes nepřipravuje tak často, jak si v 19. století pochvaloval poeta Jeong Yak-yong. Tehdy se na stole musela objevit nejméně dvanáctkrát do roka, aby přinášela zdraví a štěstí celé rodině. Žádná matka by v té době do rodiny nepřijala snachu, která by si s jejím uvařením neporadila.

    Její ctitelé jsou dnes ušetřeni též podřezávání vykrmených psů v kotci, úhledně zabalené kousky pořídíte v každém lepším řeznictví ve městě. Prodej psího masa je tu totiž plně legální. Zmatek sice působí, že masní psi nejsou vedeni v příloze korejského zákona o hygieně potravin jako hospodářská zvířata, ale přesto je jejich maso ve veřejné nabídce. Produkty z něj už ale podléhají četným kontrolám, včetně testů na přítomnost znečišťujících látek. „Polévka bosintang je zdravá a chceme, aby to tak zůstalo,“ tvrdí pracovníci odboru kontroly potravin.

    Když udeří Psí dny

    Pokrm ze stolů nemizí, spíše naopak. „Rozhodně si nemůžu stěžovat,“ říká s nadšením Shin Jang-gun, řezník, který psím masem zásobuje vybrané restaurace v hlavním městě. „Před deseti lety tu bylo něco mezi sedmi nebo osmi stovkami restaurací, které se na bosintang specializovaly. Dnes jich je přes 1 500. Jen Soul sní každý den na 250 tun psů, ročně kolem dvou milionů kusů.“

    Z hlediska prodeje se za doslova zlaté považuje období Sambok, neformální svátek červnových horkých letních dní. Někteří lidé ho přímo nazývají Bok Nal, tedy „Psí dny“. Poptávka po psím mase tehdy vzroste až na trojnásobek a v restauracích se na bosintang stojí dlouhé fronty. Tradicionalisté ale raději zakoupí aspoň kilo „žlutého masa“ Nureongi, vyšlechtěné masné odrůdy psa, a vývar z něj si nachystají doma.

    Svérázný vývar s bylinkami

    Pro přípravu vývaru kuchař potřebuje čerstvou zelenou cibuli, svěží pampeliškové listí potažmo salátovou rukolu a také listí jedlé červené kopřivy perilla. A samozřejmě psí maso. Přibližně kilogram na čtyři porce. Kuchaři se už neshodnou na tom, zda je lepší vybrat kousky prorostlé tukem, nebo libové, ale kosti do základu příliš nedoporučují. Vývar je pak hořký.

    Maso se vaří nejprve vcelku, zhruba po dvou hodinách se krájí na tenké plátky. V ten moment také kuchař slije část vývaru, který zahustí slanou sójovou kořenící pastou doenjang, případně jako břitva ostrým fermentovaným gochujang. K naporcovanému masu pak přiloží listí a bylinky a nechá chutě spojit.

    Na talíři si pak strávník polévá maso se zelenou výložkou podle vlastního uvážení zahuštěným vývarem. Koření sice může dodat pálivost a bylinky aroma, ale vývar si i nadále zachovává svou původní svéráznou chuť. Masa se prý bát nemusíte. „Chutí a texturou je trochu podobné kůzleti,“ píší foodbloggeři. „Není to jídlo, kterého byste se přejedli. Ale zasytí vás a zažene únavu z horka.“ Každá rodina si však připravuje polévku po svém. Někde je nahnědlá a hustá jako omáčka, jinde téměř čirá, s decentní masitou vložkou.

    Ochutnali byste polévku z psího masa?

    Ochutnali byste polévku z psího masa?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 4. března 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 318
    Ne 222
    Autoři:


    Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

    Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

    Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

    Živá chobotnice na talíři

    VIDEO Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází...

    Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

    Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

    Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

    Nejčtenější

    Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

    Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

    Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

    Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

    Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

    Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...



    VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

    Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

    Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

    Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

    Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

    Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

    Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

    Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

    Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

    Další z rubriky

    VIDEO: Seriál Jiné tváře lásky vás provede světem prostituce v Česku

    Koncem devadesátých let bylo Česko rájem prostituce. Dnes počty prodejných žen...

    Každý den je v Česku připraveno prodávat své tělo v průměru na deset tisíc žen. „Škála je velká. Od holek bez dokončené...

    Podvodní lékaři: na transplantace zvířecích varlat skočil i Hollywood

    Pan John Romulus Brinkley. Dosáhl národního i mezinárodního věhlasu a velkého...

    Mělo se jim dostat zvířecí síly a energie. Na transplantaci kozlích, beraních nebo býčích varlat skočily i osobnosti z...

    VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

    Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

    Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

    Rozdáváme 32 lahví z nové řady Canpol Babies. Přihlaste se o tu svoji
    Rozdáváme 32 lahví z nové řady Canpol Babies. Přihlaste se o tu svoji

    Soutěžte o dětskou lahvičku Canpol Babies. Je to snadné!

    Najdete na iDNES.cz