Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

aktualizováno 
Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru. Není jen ozvěnou starých dob, jeho obliba dnes stoupá. Porážet psy je totiž v Jižní Koreji legální.

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát. | foto: Profimedia.cz

Mýty, polopravdami a kritikou opředený bosintang je v pořadí čtvrtým nejčastěji konzumovaným jídlem v Jižní Koreji. Roční obrat jeho hlavní suroviny, psího masa, přesahuje pět miliard dolarů ročně, překonává hovězí i vepřové a těsně dotahuje na kuřecí.

Ryzí chuť Koreje

Fotogalerie

„Když se někde sejde dvacet Korejců, minimálně jeden z nich nejspíš bude hlasitým zastáncem tohoto pokrmu a jeden jeho velkým odpůrcem a zbytku to nejspíš bude jedno,“ vysvětluje postoj místních k psímu vývaru Oh Keum-il, soulský kuchař, který se na psí recepty specializuje. Procestoval kvůli nim celou zemi, dokonce se v rámci gastronomického zájezdu podíval i na zakázaný sever.

„Já tu polévku ráda nemám, řada přátel mého muže ji doslova nesnáší,“ vypráví Chris Santorsová, která se do Koreje přivdala před deseti lety a dosud se s jejími zvyky sžívá. „A můj muž? Není z té polévky úplně vedle, ale prostě si ji jednou za čas dá. V jeho rodině se jedla a pořád jí velmi často.“

Právě efekt rodiny, která se schází nad společným jídlem, jehož nedílnou částí bývá i polévka z psího masa, hraje v setrvávající popularitě bosintangu velkou roli. Krutostí přípravy nebo neoprávněným barbarstvím argumentuje spíše mladší generace, bouřící se obecně proti mnohým zažitým konvencím, a zahraniční ochránci zvířat.

Maso už vám dnes připraví řezník

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Velká část ctitelů psí polévky si ji dnes nepřipravuje tak často, jak si v 19. století pochvaloval poeta Jeong Yak-yong. Tehdy se na stole musela objevit nejméně dvanáctkrát do roka, aby přinášela zdraví a štěstí celé rodině. Žádná matka by v té době do rodiny nepřijala snachu, která by si s jejím uvařením neporadila.

    Její ctitelé jsou dnes ušetřeni též podřezávání vykrmených psů v kotci, úhledně zabalené kousky pořídíte v každém lepším řeznictví ve městě. Prodej psího masa je tu totiž plně legální. Zmatek sice působí, že masní psi nejsou vedeni v příloze korejského zákona o hygieně potravin jako hospodářská zvířata, ale přesto je jejich maso ve veřejné nabídce. Produkty z něj už ale podléhají četným kontrolám, včetně testů na přítomnost znečišťujících látek. „Polévka bosintang je zdravá a chceme, aby to tak zůstalo,“ tvrdí pracovníci odboru kontroly potravin.

    Když udeří Psí dny

    Pokrm ze stolů nemizí, spíše naopak. „Rozhodně si nemůžu stěžovat,“ říká s nadšením Shin Jang-gun, řezník, který psím masem zásobuje vybrané restaurace v hlavním městě. „Před deseti lety tu bylo něco mezi sedmi nebo osmi stovkami restaurací, které se na bosintang specializovaly. Dnes jich je přes 1 500. Jen Soul sní každý den na 250 tun psů, ročně kolem dvou milionů kusů.“

    Z hlediska prodeje se za doslova zlaté považuje období Sambok, neformální svátek červnových horkých letních dní. Někteří lidé ho přímo nazývají Bok Nal, tedy „Psí dny“. Poptávka po psím mase tehdy vzroste až na trojnásobek a v restauracích se na bosintang stojí dlouhé fronty. Tradicionalisté ale raději zakoupí aspoň kilo „žlutého masa“ Nureongi, vyšlechtěné masné odrůdy psa, a vývar z něj si nachystají doma.

    Svérázný vývar s bylinkami

    Pro přípravu vývaru kuchař potřebuje čerstvou zelenou cibuli, svěží pampeliškové listí potažmo salátovou rukolu a také listí jedlé červené kopřivy perilla. A samozřejmě psí maso. Přibližně kilogram na čtyři porce. Kuchaři se už neshodnou na tom, zda je lepší vybrat kousky prorostlé tukem, nebo libové, ale kosti do základu příliš nedoporučují. Vývar je pak hořký.

    Maso se vaří nejprve vcelku, zhruba po dvou hodinách se krájí na tenké plátky. V ten moment také kuchař slije část vývaru, který zahustí slanou sójovou kořenící pastou doenjang, případně jako břitva ostrým fermentovaným gochujang. K naporcovanému masu pak přiloží listí a bylinky a nechá chutě spojit.

    Na talíři si pak strávník polévá maso se zelenou výložkou podle vlastního uvážení zahuštěným vývarem. Koření sice může dodat pálivost a bylinky aroma, ale vývar si i nadále zachovává svou původní svéráznou chuť. Masa se prý bát nemusíte. „Chutí a texturou je trochu podobné kůzleti,“ píší foodbloggeři. „Není to jídlo, kterého byste se přejedli. Ale zasytí vás a zažene únavu z horka.“ Každá rodina si však připravuje polévku po svém. Někde je nahnědlá a hustá jako omáčka, jinde téměř čirá, s decentní masitou vložkou.

    Ochutnali byste polévku z psího masa?

    Ochutnali byste polévku z psího masa?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 4. března 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 318
    Ne 222
    Autoři:


    Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

    Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

    Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

    Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

    Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

    Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

    Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

    Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.

    Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

    Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

    Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

    Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

    Sapu Mhichā je gurmánskou kondenzovanou morkovou bombou.

    Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale...

    Nejčtenější

    Sexuchtivá, upřímná, náladová: seznamte se s MOgirl Nikol

    Mám ráda nezávislost, kritický rozum a etický přístup ke zvířatům, říká MOgirl...

    Na pět přívlastků, které ji charakterizují, se zeptala člověka, který je pro ni důležitý a zná ji. Jeho verdikt zněl:...

    OBRAZEM: Viktoriánská prodejná láska. Archiv odkryl unikátní fota

    Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní...

    Birminghamská policie byla první na světě, která začala pořizovat policejní snímky zatčených. První vznikly již v roce...



    Síla fotbalového míče: pro pákistánský Sialkot znamená zisky i utrpení

    Výroba míčů, nejen fotbalových, vyslala Sialkot do světa a tamním firmám...

    Má-li fotbalový míč hlavní město, je to pákistánský Sialkot. Vyrábět se tam začal nejprve v malém, pro britské...

    Poručíme větru dešti. Američané si za války hráli s počasím nad Vietnamem

    O legendární Ho Či Minovu cestu se sváděly boje, Američané však na ni byli...

    Propracovanými trasami v džungli proudily za vietnamské války na pomoc komunistickému severu desetitisíce vojáků a tuny...

    Nefungující segregace: sídliště Pruitt-Igoe se stalo peklem pro chudé

    Segregované sídliště pro chudé nebylo řešením, stalo se vězením svých obyvatel...

    Cílem bylo napěchovat chudé na jedno betonové sídliště. Vyčistit od nich město. Projekt založený na rasismu a segregaci...

    Další z rubriky

    Monogamie není nadřazená. Ke spokojenosti vedou i otevřené vztahy

    Vědecké studie čas od času vystaví otevřeným vztahům dobrozdání.

    Otevřené vztahy jsou reakcí na to, že máme od svazků stále větší očekávání, která jeden partner naplní jen těžko....

    Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

    Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

    Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí...

    Poručíme větru dešti. Američané si za války hráli s počasím nad Vietnamem

    O legendární Ho Či Minovu cestu se sváděly boje, Američané však na ni byli...

    Propracovanými trasami v džungli proudily za vietnamské války na pomoc komunistickému severu desetitisíce vojáků a tuny...

    Najdete na iDNES.cz