Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

aktualizováno 
Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou konzistenci a Peruánci věří v jeho afrodiziakální účinky. Může vám však poničit játra.

Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy z mořské vody. | foto: commons.wikimedia.org/Stéphane BatigneCreative Commons

V roce 1782 byl jezuitský misionář a encyklopedista Juan Ignacio Molina na rozpacích. Na peruánském pobřeží totiž objevil mořského živočicha, který mu přišel neuvěřitelný: byl to prostě živý kámen. Na povrchu tvrdý a porostlý řasami, uvnitř měkkého jádra přesto tepající životem. Jeho prvotní překvapení vycházelo z dosud nedostatečných znalostí o biologii pláštěnců, podkmenu mořských strunatců. A ještě narostlo poté, co mu několik místních rybářů z masa rozsekaných „kamenů“ připravilo vynikající pokrm. Jídlu místní říkali „piure“, a tajemný živočich se proto zapsal do literatury jako živočišný druh Pyura chilensis.

Fotogalerie

Chutným obědem zůstává pro Peruánce dodnes. Tradičně se připravuje jako ceviche, tedy na malé kousky nakrájené syrové maso, které se obvykle před podáváním několik hodin marinuje v citronové omáčce. V Peru nedají na své jedlé kameny dopustit. Jsou totiž všudypřítomné a levné. Stačí je jen sesbírat v mělké vodě.

Vydobýt z kamene to nejlepší

Tak docela snadné to ale není, tvor totiž drží pevně přirostlý k podkladu, a tak si musí rybáři vypomoci hrubou silou. Nebo pilou. Odřezávaná kolonie těchto podivných živočichů přitom vypouští místo krve průhledný sliz a růžové maso se přitom stahuje hlouběji do pevného krunýře.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Jeho následné vydloubávání není pro slabé nátury, proto k němu většinou dochází mimo zraky budoucích strávníků. Poté se slizká tělíčka opláchnou ve vodě a v kyselém nálevu už pak dochází jen k denaturaci. Maso se částečně rozloží, pozmění svou strukturu a stane se vláčnější.

    Pokrm se považuje za osvěžující pochoutku s lehce afrodiziakálním účinkem. Pravděpodobně za to může rozmnožování živočicha, Pyura chilensis je totiž hermafroditní a po dosažení dospělosti vypouští do svého okolí mračna spermatické tekutiny smíšené s vajíčky. Sebeoplození vyvolává dojem cirkulace plodné síly. I proto se jí v Peru přezdívá viagra pro chudé.

    Silná chuť, trvalé následky

    Masité kousky lehce posypané cibulkou a provoněné koriandrem rozhodně nevypadají špatně, ale s chutí už je to horší. Konzumenti se shodují na tom, že je rozhodně silná a výrazná. O jejím konkrétním vyznění ale rozhoduje čistota mořské vody, hloubka, ve které živý kámen vyrůstal, a peña, pevný substrát, kterého se držel.

    S konzumací piure se však pojí výstražný vykřičník. Živočich totiž potravu získává filtrováním mořské vody, a tak se v něm usazuje prakticky cokoliv, co oceán může nabídnout. Při jihoamerickém pobřeží Pacifiku tedy především toxický koktejl průmyslových jedů.

    Maso piure je skutečně nevšední obsahem jódu, titanu, železa a vanadu. Přitom posledně jmenovaný kovový prvek je považován za jedovatý i v extrémně nízkých koncentracích. Pokrm vašim játrům rozhodně neprospěje.

    Absorbované kovy a způsob úpravy kyselým nálevem prý dodává masu piure lehce mýdlovou konzistenci. Lidé pokrm přirovnávají k mořským ježkům, ale také k jódovým pilulkám nebo lehce hořké žvýkačce.

    Autoři:


    Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

    Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

    Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: recept na kohoutí hřebínek je starý půl tisíciletí

    Takhle se vyjímá La Finanziera v misce.

    Křidýlko, nebo stehýnko? U drůbeže se preference oblíbených kousků strávníka liší. Jen málo z nás...

    Předchůdce suši kvasil i desetiletí. Dnes stojí až tisíce dolarů

    Druhem nare-suši je funa-suši. I tento pokrm zraje na rýžovém lůžku a vyznačuje...

    Silně zapáchající přesolená ryba skladovaná dlouhé měsíce až roky v druhořadém nálevu. Navíc...

    Nejčtenější

    Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

    Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

    Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

    Poklad! Zlato a stříbro z vraku musel Alex Storm osm měsíců tajit

    Alex Storm, hledač pokladů z potopených lodí

    Tisíce zlatých a stříbrných mincí vynášeli z oceánského dna dvacet dní. Byl to poklad jako z pohádky. Následujících osm...



    VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

    Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

    Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

    Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

    Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

    Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

    Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

    Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

    Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

    Další z rubriky

    VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

    Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

    Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

    Biologický Černobyl: tragický únik antraxu hodili Sověti na šmelináře

    Takto vypadá Bacillus anthracis pod mikroskopem.

    Z japonských koncentračních táborů přes nakažené hlodavce v kanalizaci pod Kirovem. Bakteriální kmen antraxu s číslem...

    Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

    Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

    Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

    Najdete na iDNES.cz