Opravdový gastronomický extrém: fermentované tofu smrdí jako zhnisaná rána

aktualizováno 
Jeho výrobci se nesnaží zakrýt fakt, že jediným měřítkem kvality tohoto pokrmu je extrémní odér. Zápach však konzumenty čínského chòudòufu opravdu láká.

Některé fermentované tofu se dopracuje až k tmavé barvě. | foto: commons.wikimedia.org/Popolon CC-BYCreative Commons

Noční procházka úzkými uličkami zábavních čtvrtí čínských metropolí může cestovatelům zprostředkovat nejrůznější gastronomická dobrodružství. Na setkání s chòudòufu však rozhodně nezapomenou, i kdyby ho neochutnali. Už z dálky o sobě dává vědět zneklidňujícím pachem přeplněné popelnice, s lehkým akcentem hnijícího masa.

Fotogalerie

I to je důvod, proč do konvenčních zastřešených restaurací nesmí a nabízet ho mohou jen stánkaři. Uzavřenou místnost by pokrm doslova zahltil intenzivním puchem.

Podle legendy vynalezl tento pokrm zcela náhodou Wang Zhihe z provincie An-chuej v 17. století. Příběh je to prostý. Zhihe neobstál jako kandidát císařských studií, místo toho se musel živit jako prodejce tofu. Nechyběly mu ambice, ale zato podnikatelský talent ano. Jeho prvotní snaha ovládnout pekingský trh s tofu tím, že skoupil veškeré zásoby, dopadla nevalně. Získal jen spoustu neprodejného zboží, které se rychle kazilo. Tofu proto nakrájel na malé kostky a pohřbil je v keramických nádobách do země, aby je zakonzervoval pro pozdější prodej.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • masitá kaše z larev
  • Nádoby však nebyly zcela čisté, a tak se v prostředí bez přístupu vzduchu dočkal místo konzervace fermentace. Tofu začalo zapáchat a rozkládat se, získalo zelenou barvu a přijalo i silně slanou chuť. Unikající zápach však přivábil místní lépe než důmyslný reklamní poutač. Něco tak silného přeci nemůže být špatné! Lidé překvapivě přijali chòudòufu za své.

    Když později svérázný pokrm propagovala sama císařovna Cch’-si, stalo se z původního omylu velmi vyhledávané zboží. Následovníci legendárního Zhihe se však museli nejprve vypořádat s jednou technickou drobností.

    Zkažené ryby a střelný prach

    Na rozdíl od sýrů totiž tofu neobsahuje do startu žádné bakterie podmiňující kvašení. Musejí být proto dodány uměle z vnějšího zdroje. A to je problém. Dodnes neexistuje oficiální správná receptura a jediným měřítkem kvality produktu zůstává zápach. Proto výroba „páchnoucího tofu“ podléhá bezpočtu lokálních variací, které často zavání porušením všech hygienických pravidel.

    Hongkongský bulvární plátek Takungpao přinesl v roce 2010 zprávu o tom, jak někteří výrobci přidávají do fermentačního nálevu lidské exkrementy, chemická barviva, zkažené ryby, střelný prach a prošlé ovocné šťávy. To proto, aby zkrátili dobu zrání.

    Konvenční forma produkce přitom počítá spíše s postupným naložením plátků či kostek tofu do slaného nálevu, ve kterém si dříve poležel sýr, a přídavkem zkvašeného mléka. Vrstvy tofu jsou v nádobě pro zrání prokládány masem a zeleninou a podle regionálních odchylek bambusovými výhonky, bylinkami, kořením, krevetami nebo semínky laskavce.

    S´čchuanská kuchyně tradičně preferuje tofu ve zlatém, pikantním provedení, zatímco chunanská dává přednost šťavnaté dimenzi jídla, kde má spíše načernalou barvu. Východní i západní chòudòufu má však jedno společné: extrémní zápach.

    Smrdí to jako peklo

    Přirovnání pokrmu k dlouho nevyvážené popelnici nebo zhnisané ráně není bráno negativně. „Čím více smrdí, tím lepší je,“ volají místní a přirovnávají chòudòufu k těm nejluxusnějším modrým sýrům s ušlechtilou plísní. „Zapomeňte na ten opravdu pekelný puch a zkuste to. Jídlo je to skutečně neškodné a delikátní,“ dodávají.

    Osobní zkušenost se pochopitelně může lišit. Zahraniční turisté, kteří v sobě našli odvahu, se shodnou na tom „že fritované nebo zauzené chòudòufu je o poznání snesitelnější než studené“. Pořád však zůstává naprosto extrémním zážitkem, ze kterého se i odolným jedincům může udělat špatně.

    Ochutnali byste fermentované tofu?

    celkem hlasů: 522

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 6. května 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 300
    Ne, neochutnal bych ani standardní tofu 147
    Ano 75
    Autoři:

    Nejčtenější

    VIDEO: Vyzkoušeli jsme první český nevěstinec se silikonovými pannami

    Rebecca má mírně vyděšený výraz.

    Netradiční nevěstinec otevřeli začátkem listopadu v centru Prahy. Na toho, kdo si přijde užít, čekají místo živých žen...

    Sexuální závislost se šíří jako epidemie, varuje výzkum

    O závislosti na sexu se vedou vědecké pře.

    Jsou v téměř nepřetržitém souboji s myšlenkami na sex, vynakládají enormní množství energie na to, aby svůj sexuální...

    Společnost nás stresuje požadavky na výkon, tak pijeme, říká terapeut

    „Abyste se stali závislými, musíte stejně jako olympijský vítěz intenzivně a...

    Narušené vztahy, odcizení, ale též stres z diktátu výkonnosti. Tam leží kořeny závislostí. „Společnost je ráda, když...

    I na orální sex je třeba inteligence. Erotické hračce pomohla ta umělá

    Brian Sloan a Autoblow AI. Stroj vypadá tak trochu jako varná konvice, dokáže...

    Nový orální masturbátor má nabídnout co nejlidštější sex. Vyžádal si spolupráci s vědci, kteří na základě 109 hodin...

    OBRAZEM: Nahota, krása, neřest, nevinnost. Česko hostilo burlesku

    Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a...

    Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a radikality. A stále víc se zabydluje i v...

    Další z rubriky

    VIDEO: Vyzkoušeli jsme první český nevěstinec se silikonovými pannami

    Rebecca má mírně vyděšený výraz.

    Netradiční nevěstinec otevřeli začátkem listopadu v centru Prahy. Na toho, kdo si přijde užít, čekají místo živých žen...

    Sexuální závislost se šíří jako epidemie, varuje výzkum

    O závislosti na sexu se vedou vědecké pře.

    Jsou v téměř nepřetržitém souboji s myšlenkami na sex, vynakládají enormní množství energie na to, aby svůj sexuální...

    OBRAZEM: Nahota, krása, neřest, nevinnost. Česko hostilo burlesku

    Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a...

    Dýchá z ní svět zašlé dekadence, ale i komiky, politické angažovanosti a radikality. A stále víc se zabydluje i v...

    Najdete na iDNES.cz