Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

aktualizováno 
Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy stoletých vajec vzniknout.

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

V Číně však nesou mnoho jmen, říká se jim také vejce dynastie Ming, černá vejce, tisíciletá vejce, kožená vejce nebo borovicová vejce, to podle textury na povrchu skořápky připomínající jehličí.

Fotogalerie

Podle legendy se vylíhla vlastně náhodou. Zakutálená kachní vejce prý našel v jámě s blátem a hašeným vápnem jakýsi rolník v provincii Chu-nan, vysvětluje server China Daily. Překonal svízelný zápach, okusil, a protože ho chuť oslovila, pokusil se proces vzniku vejce napodobit. Evidentně úspěšně, tisíciletá vejce jsou dnes delikatesou nejen v Číně, ale i v Hongkongu a oblastech jihovýchodní Asie.

Skutečný zrod pokrmu není zdokumentovaný, vědci však podle serveru BBC odhadují, že se historie kožených vajec začala psát zhruba před více než pěti stovkami let, za dynastie Ming.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Chapulines - smažené luční kobylky
  • Sapu Mhichā - hovězí morek
  • Tacos de Sesos: placka s kravským mozkem
  • Proces, který rozbije chuť na mnoho odstínů

    A svého druhu výzvou pro konzumenty zůstávají dodnes. „Pamatuji si, že když mi ho jako malému otec ukázal, bylo mou první reakcí, že to hrozně páchne,“ přiznává například serveru BBC CL Chan z Hongkongu. Nakonec si však stoleté vejce zamiloval: „Postupně jsem odpor překonal a začal je brát za fajn věc.“

    Zakladatel vyhlášené hongkongské restaurace Yung Kee Restaurant Yung Kee souhlasí: „Zápach je příšerný, ale chuť je dobrá. Je to psychologická věc, například jako modrý sýr.“

    Historie zachovala rovněž domácí proces přípravy tisíciletých vajec. Potřeba je nádoba, v níž se smíchá silný černý čaj, vápno, sůl, rýžové plevy, jíl a dřevěný popel. Druhého dne se do smíchaniny uloží vejce, kachní, kuřecí nebo křepelčí. A nechají se zrát několik týdnů nebo měsíců. Server China Daily však připomíná, že pro masovou výrobu se vejce nakládají též do směsi soli, uhličitanu sodného a hašeného vápna.

    K čemu během zrání dojde? Z chemického hlediska se oxid vápenatý změní na hydroxid vápenatý a výrazně zvýší zásaditost vnitřku vejce. Z chuťového hlediska proces zrání rozbije komplex proteinů a tuků a nechá tak vzniknout mnoha subtilním chuťovým odstínům. A o ty jde.

    Chuť pod závojem

    Je však třeba si je zasloužit. Projít musíte přes závěs pekelného čpavkového odéru, kvůli němuž získal pokrm další z mnoha svých názvů – vejce koňské moči. Vizuálně strávníka zarazí i výhružně temné barvy vajíčka. Tím více ho pak zaskočí delikátní chuť a konzistence. Vejce je krémové, ale šťavnaté.

    V Číně se kožené vejce jí k snídani či večeři, nebo jako předkrm. Podávají se samotná s nakládaným zázvorem, nebo jako součást zeleninových salátů. Oblíbeným zvykem je podle serveru Sous Chef servírovat kožená vejce na rýžové kaši kondží. Server BBC je doporučuje párovat s plnokrevným, hutným bourdeauxským vínem nebo naopak šampaňským.

    Autoři:


    Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

    Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

    Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

    Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

    Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

    Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: býčí varlata jsou kovbojskou delikatesou

    Původně to bylo odpadní maso, ale na Divokém západě nemělo přijít vniveč nic.

    Jídelníček amerických honáků dobytka si spojujeme s fazolemi se slaninou. Právem. Mezi...

    Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

    Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

    V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

    Nejčtenější

    Miluji kuře na paprice od mamky a pět knedlíků, říká MOgirl Lenka

    Touhy, sny, plány mám, ale žiji současným dnem, říká MOgirl Lenka.

    Podle vlastního soudu je neústupná, sebevědomá, energická. A nezastírá, že též tvrdohlavá a sarkastická. „Jsem taková,...

    Každý je světec. Než ke mně přijde s kapavkou, říká dermatovenerolog

    "Můj obor je vedle plastické korektivní dermatologie či kosmetologie popelkou...

    Je to pohyb na tenkém ledu. Diagnóza pohlavně přenosné choroby je velmi intimní verdikt. I proto je většinou reakcí...



    VIDEO: Různé tváře orgasmu. Jinak vypadá v Evropě a jinak v Asii

    Zřetelné výrazy obličeje interpretují bolest i potěšení napříč kulturami.

    Bolest se do našich tváří vpisuje docela stejně, bez ohledu na to, z které části planety jsme. Orgasmus však nikoli. My...

    Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

    Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

    Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

    V tajze by se hodila mačeta i puška, říká Čech, který obletěl zeměkouli

    Dva protagonisté české premiéry, pilot a propagátor českého národního...

    Cílem jeho mise nebylo jen obletět jako první český pilot planetu. Též při ní zaznamenával české stopy ve světě. Aby...

    Další z rubriky

    Mafie a citrony. Zločinná síť možná vznikla na Sicílii z pěstování ovoce

    Na Sicílii měla samozřejmě kořeny i rodina fiktivního mafiánského kmotra Vita...

    Na začátku byli předáci, kteří zajišťovali práci na výnosných sicilských citronových plantážích. Postupně ve svých...

    Šílená operace FBI: Aljašku měli před Sověty chránit jednorucí zálesáci

    Zálesák znalý divočiny a umění přežití by se FBI hodil. Úřad však měl na své...

    Byl to bláznivý pokus, jak chránit Aljašku před sovětskou invazí. Počítal s vytvořením sítě agentů, na něž kladla FBI...

    OBRAZEM: Tanečnice, kurtizána a špionka Mata Hari byla svůdná i naivní

    Vznáší se nad ní aureola snad nejznámější špionky. Femme fatale, podmanivé ženy...

    Vznáší se nad ní aureola snad nejznámější špionky. Femme fatale, podmanivé ženy bohyně. Jenže Mata Hari byla spíš...



    Najdete na iDNES.cz